Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потрібно бути хитрішими? Українцям розповіли, як не переплачувати у супермаркетах

Якщо в магазинах різняться ціни на один товар, покупець має право придбати його за вигідною для себе вартістю

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, що робити, якщо в магазинах різні ціни на один товар

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українських супермаркетах та магазинах один товар може продаватися одразу з двома цінами. Все тому, що на цінниках і в касових апаратах вартість товару може суттєво відрізнятися. Коли виникає така ситуація, магазини пропонують покупцю придбати товар за вищою ціною, хоча за законом так не має бути.

Про це розповіли у Держпродспоживслужбі.

"На жаль, дуже часто трапляється ситуація, коли споживач бачить одну ціну на ціннику певного товару і власне розраховує сплатити саме таку ціну, проте під час розрахунку на касі виявляється, що ціна на обраний товар інша, як правило, більша", — зазначають у відомстві.

Втім, у покупця є цілком законне право купити товар за нижчою ціною, якщо продавець вказав одразу два різні цінники (на касі та прилавку). У статті 15 закону "Про захист прав споживачів" йдеться про те, що кожен українець має право дізнатися все про товар і про його ціну зокрема.

У законі також роз'яснені вимоги до цінника:

  • на ньому має бути вказана вартість кожної одиниці товару;
  • у ціну мають бути включені всі податки та додаткові збори.

Цікаво, що у статті 18 Закону України "Про захист прав споживачів" вказано, що у разі неточностей з цінами усі суперечки вирішуються на користь покупця, а не магазину. Отже, купівля товару має відбутися за тією ціною, яка є вигіднішою для покупця.

Якщо ж адміністрація магазину відмовляється продавати товар за вказаними на ціннику цифрами, ви маєте право звернутися зі скаргою до Держспоживслужби. Попередньо варто зберегти чек і зробити фото самого цінника (ціна в чеку та цінника має бути різною).

Як магазини приваблюють покупців

Раніше разом з експертом ми розібрали феномен так званого "музичного гіпнозу". Маркетологи знають, що музика може впливати на настрій багатьох людей, тому активно використовують цей факт, щоб спровокувати у них бажання купувати товари. Саме тому в магазинах постійно грають приємні мелодії.

Зазвичай є два основні правила, за допомогою яких можна впливати на людину:

  • обов'язково включають музику іноземною мовою, щоб людина не концентрувалась на тексті пісні;
  • мелодія має бути невисокого темпу, але при цьому ритмічною, щоб в людини з'являлося відчуття руху.

Звісно, що сама музика без додаткових маніпуляцій не матиме якогось визначального впливу на настрій людей. Читайте, що впливає на бажання купувати більше, ніж планували.

Також сайт Pro Гроші розповідав, як продавці в магазинах одягу психологічно маніпулюють покупцем, щоб продавати свій товар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.