Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад 10 тис. доларів на рік. Чим приватні школи відрізняються від державних і чи є в них сенс

Разом з батьками розбираємось у перевагах та недоліках різних видів шкільних навчальних закладів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Державні школи можуть не поступатись приватним

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хороша освіта — це майже завжди запорука успішної кар’єри, й починається вона не з університету, а ще зі школи, яка має дати дитині якісні базові знання. Також школа це занурення в абсолютно новий соціум, нові враження, дружба, а разом з цим і нові ризики.

В мережі батьків часто лякають булінгом, огидною їжею у їдальнях, вчителями, які вміють лише кричати на дітей та погано пояснюють, і низьким рейтингом складання ЗНО. Тому приватні школи набирають все більшу популярність. Чи справді державні школи такі погані та скільки коштує навчання у приватних, сайт Pro Гроші дізнався разом з батьками.

Розглядатимемо ситуацію у місті Київ.


Державні школи не поступаються?

По-перше, в Україні державні навчальні заклади набагато популярніші за приватні, і платні школи становлять лише близько 2%.

Безплатна шкільна освіта має багато недоліків, однак суттєво змінилась за останні роки. Попрацювали над системою харчування, проводили багато ремонтів та розбиралися з булінгом.

Марина має двох доньок — старша щойно закінчила школу, а молодша ходить у восьмий клас. Обидві дівчинки відвідували державні заклади, але різні.

Жінка може порівняти й каже, що різниця разюча. Школа старшої дитини подобалася набагато більше, але родина переїхала, тож друга дитина змушена була піти в інше місце.

Школа у старшої дочки мені, як мамі, подобалася набагато більше. Не було цієї дистанційки, змогли нормально закінчити школу, добре склали ЗНО, були хороші викладачі. У молодшої через дистанційку навчання неякісне, погано контролюють уроки. Є школи краще, звичайно. Але це формат чи ліцею чи якоїсь знаменитої гімназії. А звичайна школа не буде супер, — ділиться мати.

І істина у цьому й полягає. Промоніторивши рейтинги найкращих шкільних закладів, я знайшла там чимало державних, здебільшого це були ліцеї та гімназії, але траплялись і спеціалізовані школи. По відгуках батьків помітно, коли вони задоволені навчанням, іноді відгуки залишають і діти.

У деяких закладів відгуки інші, люди не стримуються у своєму обуренні, тож, обираючи школу, уважно читайте усе, що написали про свій досвід інші.

До речі, саме дистанційне навчання стало фактором, який не задовольняє більшість батьків, адже вони вважають, що якість освіти погіршилась.

А що у приватних?

У приватних закладах ситуація різна, десь одразу пропонують онлайн-навчання, а десь є варіанти на вибір.

Варто відзначити, що дистанційка відрізняється від тієї, що у державних школах, оскільки учні мають зручні електронні платформи, електронні щоденники, вчителі добре ознайомлені з усіма технологічними новинками й, за відгуками батьків, не дають байдикувати.

Таке навчання, до речі, дешевше, але все ж батьки здебільшого обирають приватні заклади через те, що навіть в такі буремні часи школам вдається організувати офлайн навчання. Наприклад, під час повітряної тривоги діти спускаються у спеціально облаштоване сховище, де продовжують навчання з усім необхідним.

Наталя водить свою дочку у приватну школу в Києві й надзвичайно задоволена. Жінка обрала саме такий тип навчання тому, що він дає змогу зайняти дитину на більшу частину дня.

Спочатку навчання, а потім різні секції, заходи та так звана група продовженого дня, де діти можуть робити уроки.

З 8 ранку до 19 вечора дитина зайнята, це і уроки, і різні кружки, тобто дитина під наглядом і завжди зайнята. У приватній школі класи містять до 15 осіб, тобто більше уваги до кожного учня, також помітно, що викладачі більш уважні та спокійні, відповідальніше ставляться до роботи. Зазвичай це молоді викладачі — приватні заклади більш ретельно відбирають співробітників, — розповідає Наталя.

Також матусі подобається, що багато уваги у школі приділяється питанню лідерства, адаптації в соціумі та корисним розвагам.

Роблять день дитини у школі радісним, не одне сухе навчання, і ми майже не займаємося уроками вдома. Дочці дуже подобається, вона навіть не хворіє, бо дуже не хоче пропускати школу. Атмосфера дуже культурна та дружелюбна, немає булінгу ні від дітей, ні від викладачів, — каже жінка.

Зауважте, щоб приватна школа вважалася школою, вона повинна мати державну акредитацію і виконувати певні вимоги Міністерства освіти. Рівень цієї акредитації буває різним, від чого напряму залежить ціна.

Скільки це коштує?

Наталя платить 19 тисяч гривень на місяць, у цю суму входить харчування, навчання та група продовженого дня. Якщо забирати дитину одразу після уроків, вийде менше, але жінці потрібен саме перший варіант.

Це не перший досвід із приватною школою у цій родині, тож жінка каже, що середня ціна за навчання по Києву становить від 15 до 20 тис. грн на місяць.

Я знайшла як дешевше, так і дорожче. Найдешевший варіант навчання передбачав виключно онлайн-формат, коштував 5 000 тис. грн на місяць. Найдорожчий — 12 тис. доларів в еквіваленті (480 тис. грн за нинішнім курсом) на рік, тобто у перерахунку на дев’ять місяців навчання — понад 53 тис. грн щомісячно.

Також будьте готові зробити перший внесок при вступі до школи, це практикується не скрізь, але дуже часто, і суми стартують з 10 тис. грн.

Ціна дуже залежить від формату відвідування, рейтингу закладу, а іноді від його медійності та популярності та тим набором послуг, який вам за ці гроші нададуть.

Отже, платити за навчання чи ні — вибір батьків. Якщо ви маєте змогу, то чому б ні? Адже у приватному закладі можна вже змалечку приділяти увагу потрібним вам предметам та бути впевненим у якості освіти. Однак якщо ваша дитина буде ходити у державну школу — її рівень може бути не гіршим, а навіть кращим, ніж в учнів з приватного закладу, головне правильно та ретельно обирати місце навчання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про нюанси роботи у Польщі з дітьми й розповідав, як неповнолітні можуть виїхати за кордон за допомогою застосунку Дія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.