Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поділ майна при розлученні: що варто знати

Розділ нерухомого та рухомого майна відбувається на підставі рішення суду або угоди між сторонами

Фото: pexels. Коллаж: Pro Гроші

Те, що належить одному з подружжя на праві особистої приватної власності, не підлягає поділу

Фото: pexels. Коллаж: Pro Гроші

Поділ майна при розлученні є однією зі складних і спірних частин всього процесу, адже виникає чимало проблем.

Про це розповідає адвокат Роман Сулик.

В яких випадках можливий поділ майна подружжя

Якщо це не узгоджено між подружжям або не зазначено в шлюбному договорі, поділу підлягає лише майно, що належить партнерам на праві спільної сумісної власності.

Майно, що належить одному з подружжя на праві особистої приватної власності, не підлягає поділу. Отже, воно не може бути предметом такого договору.

Крім того, майно, яке було набуте подружжям у шлюбі, слід розрізняти за такими критеріями:

  • подільне або неподільне;
  • рухоме та нерухоме.

Неподільне майно. Те, що в разі розподілу його на частини втрачає своє призначення. Це може бути – автомобіль, старовинна ваза або картина.

Подільне майно. Сюди слід відносити все інше, що при поділу на частини не втрачає свого призначення. Наприклад, гроші та харчові продукти.

Рухоме майно. Сюди відносять те, що можна переміщувати вільно у просторі, без його пошкодження. Наприклад, побутова техніка, одяг тощо.

Нерухоме майно. В цій категорії знаходяться земельні ділянки, квартири та приватні будинки тощо.

Як розділити нерухоме та рухоме майно

Розділ нерухомого та рухомого майна між подружжям відбувається на підставі рішення суду або угоди між сторонами. Якщо домовленості немає, то справу передають до суду.

"Згідно з законодавством України нерухоме майно, що перебуває у спільній власності подружжя, може бути розділене між колишніми партнерами в різних пропорціях, залежно від умов власності. Проте, якщо один з подружжя вніс більшу частину коштів для придбання нерухомого майна, то він може вимагати компенсацію за свою частину. У такому випадку суд може вирішити, що один з партнерів зобов’язаний відшкодувати іншому партнеру певну суму грошей", – зазначає адвокат.

Рухоме майно зазвичай розподіляється на підставі угоди між колишніми подружжям або рішенням суду. Також враховуються побажання кожного із пари, яке рухоме майно він хоче отримати. Тоді суд шукає компроміс в цьому питанні.

Якщо ви маєте дітей

Якщо ви розподіляєте майно, але у вас є діти, то необхідно враховувати права на майно всіх членів сім’ї. Діти можуть бути самостійними власниками, співвласниками, а також мати право на власність, необхідну для їх навчання та розвитку.

Але власність, яку нажили батьки дітей, визнається їх спільною власністю. Тому при розподілі майна під час розлученні з дітьми окрема частка не виділяється для них.

"Зверніть увагу, що суд зобов’язаний враховувати інтереси дітей та їхній добробут, що проявляється у призначенні аліментів на дітей та у збільшенні частки майна того з колишнього подружжя, з ким проживатимуть діти. У будь-якому випадку, якщо розподіл майна при розлученні з дітьми суперечливий, суд розвʼязує спірні питання та приймає рішення, з урахуванням думки представника органу опіки та піклування", – додає адвокат.

У таких процесах краще звертатися до кваліфікованих фахівців, аби вони допомогли розвʼязати спірні питання.

Також ми писали про те, яка ціна розлучення в Україні у 2023 році та яких помилок можна припуститися при розірванні шлюбу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.