Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не лише право на майно: що можна включити до шлюбного договору

Разом з експертом розібралися, які ще умови можна включати до шлюбного договору

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що подружжя може включити до шлюбного договору

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шлюбний договір зазвичай розглядає питання пов'язані з майновими правами людини. Але, які ще умови подружжя може включити до цього договору?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Які умови можна включити до шлюбного договору

В основному шлюбний договір містить матеріальні права подружжя. Наприклад, режим використання майна, право придбання майна та розпорядження.

Зазвичай подружжя укладає такий договір з умовами, які пов'язані з правом користування фактичним та придбаним майном. Це основа шлюбних договорів. Тобто, люди переважно керуються визначенням порядку матеріального використання.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

За словами експерта, теоретично можна включити до шлюбного договору різні штрафи. Але зазвичай людей більше турбує їхнє матеріальне становище під час укладання таких договорів.

На практиці я ще не стикався зі штрафами у шлюбних договорах. Однак це цілком можливо, наприклад, можна встановити штраф за зраду й отримати моральну компенсацію. Але якщо факт зради буде доведено, – каже Кравець.

Він також зазначив, що всі інші нюанси можуть бути розглянуті в індивідуальному порядку, але в жодному разі умови не мають суперечити сімейному кодексу. Людина не може просто відмовитися виконувати обов'язки, які передбачені цим кодексом.

Наприклад, обов'язки щодо утримання дітей. Це заборонено законом, отже не може бути зазначено у шлюбному договорі. Тому експерт радить ретельно продумати всі умови, які подружжя хоче включити до договору, аби згодом не виникло ніяких проблем.

Чи можна оскаржити шлюбний договір

За словами експерта, оскаржити шлюбний договір досить складно, але можливо. Особливо, якщо він укладався з метою уникнення відповідальності. Він зазначив, що на судовій практиці було таке, що договір підписувався саме з такою метою, тоді його визнавали не дійсним.

Щоб цього не сталося не потрібно включати в шлюбний договір особисті зобов'язання, наприклад, передачу дітей або відмову від аліментів. Або якісь особисті зобов'язання, які примушують до неправомірних дій.

У найкращому випадку нотаріус просто не засвідчить такий документ, а у найгіршому – тривалі судові розгляди та визнання шлюбного договору не дійсним.

Раніше ми розповідали, чи можна в Україні дистанційно розірвати шлюб. Також ми писали, як весілля може позбавити вас спадщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.