Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок на криптовалюту – це не жарт? Які ставки запропонували українцям

Україна продовжує рухатися вперед у сфері віртуальних активів, намагаючись на законодавчому рівні створити умови для розвитку

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні зареєстрували законопроєкт про віртуальні активи

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

17 листопада у Верховні раді України зареєстрували законопроєкт №10225-1, який має на меті покращити розвиток криптовалютної індустрії, збільшити інвестиційну привабливість держави та створити хороше середовище для бізнесу, що працює у сфері віртуальних активів. Документ визначає податкові умови, встановлює ставки для підприємців та адаптує рекомендації стосовно фінансового моніторингу ринку.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він уточнив, що дійсно потужну цифрову економіку складно побудувати, ігноруючи один із найбільш динамічних секторів, а саме ринок криптовалютних активів. До розробки законопроєкту долучилися народні депутати і представники бізнесу, щоб запропоновані зміни відповідали потребам українського населення.

"Закон допоможе створити сприятливі умови для розвитку криптоіндустрії, збільшити надходження до бюджету та підвищити інвестиційну привабливість України", – зауважив Федоров.

Що стосується ставок оподаткування, то міністр вважає запропоновану систему досить простою і зрозумілою для бізнесу. Наприклад, фізичні особи будуть сплачувати 5% податку на доходи протягом перших трьох років, наступні п’ять років ставка виросте до 9%, а після восьми років буде застосовуватися загальна ставка 18%. А завдяки Дія.City українці матимуть вибір між 18% податку на прибуток або 9% – на виведений капітал.

Плюс Федоров вказав на кілька важливих нововведень, передбачених документом:

  • визначення правового статусу віртуальних активів;
  • запровадження класифікації цифрових активів і послуг відповідно до європейських стандартів регулювання Markets in Crypto Assets (МiСА);
  • створення інноваційної зони, де протягом трьох років учасники ринку зможуть працювати без попередньої авторизації;
  • адаптація рекомендацій Міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (FATF) щодо фінансового моніторингу ринку.

Що в Україні роблять для легалізації криптовалюти

Раніше ми розповідали, що депутат Олександр Сова запропонував перетворити віртуальні активи на легальну грошову одиницю. Задля цього він зареєстрував відповідний документ у парламенті, сподіваючись на підтримку колег у Верховній Раді. Але досі законопроєкт №10225 не розглядали, оскільки перед винесенням на засідання його повинні погодити у профільних комітетах.

Загалом для легалізації криптовалюти вже зроблено чимало кроків. Наприклад, влада планувала накласти обов’язки з регулювання ринку віртуальних активів на Національний банк і Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Плюс в Україні пропонували розділити криптовалюту на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів та інші віртуальні активи. Що стосується другої категорії, то для випуску токенів на торгах необхідно бути авторизованим в НКЦПФР як юридична особа.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть остаточно легалізувати крипту та розповідали, що про це варто знати. Також ми повідомляли, що штучний інтелект спрогнозував, яким буде курс біткоїна на початку 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.