Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це може зіграти злий жарт: чому чеки викидати – небезпечно

Саме цей документ є підставою для багатьох дій, адже він має юридичну силу

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наявність чека може вам допомогти в багатьох питаннях

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці постійно отримують чеки за використання певних послуг та після придбання товарів. Однак більшість людей одразу їх викидають, а цього краще не робити. Саме цей документ в майбутньому допоможе вам зберегти купу сил та нервів, якщо товар буде неякісним чи ви отримаєте проблеми зі здоровʼя після певної послуги.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Зміст
1.Яка юридична сила чека
2.Як довго діє термін чека
3.Куди звертатися, аби повернути товар чи отримати компенсацію за нього
4.Чи можуть шахраї підробляти чеки для своєї вигоди

Яка юридична сила чека

Чеки є підтвердженням придбання того чи іншого товару. Саме цей документ є підставою для того, аби повернути товар у разі, якщо він неналежної якості. Також завдяки чеку вам виплатять відповідні компенсації у разі, наприклад, якщо ви отруїлись в закладі харчування.

Наявність чеків та їх отримання є обовʼязковим з точки зору не тільки оподаткувань, а саме з точки зору захисту права споживача на належне виконання послуг, а також відшкодування завданої шкоди, – говорить експерт.

Як довго діє термін чека

Протягом 14 днів ви можете безоплатно повернути товар, якщо він не пошкоджений, але просто вам не сподобався. Це відповідно до закону "Про захист справ споживачів". У разі, якщо товар неналежної якості, то все залежить від його гарантійного строку. Відповідно до нього ви можете вимагати або заміни товару, або повернення грошей.

Стосовно отруєння дещо інша ситуація, адже наслідки ви отримаєте майже одразу.

Взагалі строк позивної давності три роки. Тому надалі, якщо буде встановлено, що саме до вашого отруєння призвела та чи інша їжа з цього закладу, то ви зможете чеком підтвердити, що цю страву ви вживали саме в цьому закладі, – додає адвокат.

Куди звертатися, аби повернути товар чи отримати компенсацію за нього

Якщо товар неналежної якості, то в першу чергу треба звертатися до продавця. Якщо ж він відмовляється повертати вам гроші, то далі ви можете звернутися зі скаргою до Держпродспоживслужби.

У разі, якщо навіть там відмовляються допомогти й всі ці дії не дали відповідних результатів, то ви можете звернутися до суду.

Чи можуть шахраї підробляти чеки для своєї вигоди

Таким чином вони можуть замінити неякісний товар. Але особисто я ще жодного разу не зустрічав випадки таких афер. Наразі все диджиталізовано, є купа камер спостереження, є відповідні документи, які реєструються самим працівником магазину, коли той продає товар, – говорить Ростислав Кравець.

Адвокат додає, що можливо у таких маніпуляціях є якийсь сенс, але варто розуміти, що відповідальність за підробку документів та використання завідомо підробленого документа, значно більша, ніж зиск від того, що отримає шахрай від своєї афери.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців просять перевіряти дитячі іграшки та розповідав, на що дивитися під час покупки. Також ми повідомляли, як правильно перевірити автомобіль перед покупкою, щоб не було кота в мішку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.