Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Арешт або 34 000 грн штрафу: за що військовослужбовців суворо карають

Покарання за вживання алкоголю значно посилюється для військових в особливий період

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Військові за вживання алкоголю мають платити штраф

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство регулює вживання алкоголю військовими під час воєнного стану. Їм заборонено виконувати обов’язки у стані алкогольного сп’яніння, а за порушення загрожують великі штрафи.

Про це йдеться у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Покарання визначає стаття 172-20 КУпАП "Розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів". В документі йдеться, що відповідальність передбачена в різних проявах, наприклад, накладенням штрафу, доганою, пониженням військового звання, арештом з утриманням на гауптвахті.

Отже в умовах воєнного стану застосовується частина третя статті. Вона розповсюджується на військовозобов’язаних, резервістів і службовців у наступних випадках:

  • під час проходження зборів на території військових частин та об`єктів;
  • за появи в нетверезому стані на території військової частини;
  • при виконанні службових обов’язків напідпитку;
  • за відмову пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння.

Відповідальність за вищевказане така:

  • штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 17 000 грн до 34 000 грн;
  • арешт з утриманням на гауптвахті на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.

Причому покарання застосовують не тільки до військовослужбовців, але й до командирів, які брали участь у розпиванні, чи які не вжили заходів для відсторонення від обов’язків служби особи в стані сп’яніння.

Військові стандарти на вживання алкоголю дуже строгі, особливо в умовах війни, оскільки від тверезості та ясності розуму службовців залежить життя та здоров’я оточення, належне забезпечення національної безпеки та захисту територіальної цілісності країни.

Штраф за ухилення від призову

Українцям можуть нарахувати штраф за ухилення від мобілізації у випадку, коли вони не отримали повістку. Це помилкове притягнення до відповідальності, але громадяни мають самостійно вирішувати, сплачувати 1 700 грн чи ні.

Адвокати зауважують, що внесення коштів означає фактичну згоду у вчинення правопорушення, тому не виключено, що згодом прийде новий штраф за повторне ухилення вже розміром 5 400 грн. Тому, якщо вам не вручали повістку, але нарахували штраф за її ігнорування, краще не баритися та оскаржувати постанову у суді.

Це вбереже від подальших адміністративних стягнень за порушення, яке ви не вчиняли, та, в перспективі, від відкриття кримінального провадження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть мобілізувати студентів цього літа та розповідав, що адвокат назвав умову. Також ми повідомляли, чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.