Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Старість в радість: які пенсії будуть отримувати українці у 2024 році

Розповідаємо, до чого готуватись українським пенсіонерам в наступному році та коли чекати на індексацію пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться пенсії в Україні в 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У січні 2024 року збільшиться розмір мінімальної пенсії в Україні. Оскільки пенсія не може бути нижчою за прожитковий мінімум, а його розмір буде збільшено на 268 грн, отже пенсії теж будуть підвищувати.

Про це повідомив на своїй сторінці в Telegram прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згідно з держбюджетом, який уряд склав на 2024 рік, прожитковий мінімум для громадян, які втратили працездатність, буде підвищено з 2 093 грн до 2 361 грн. Саме розмір прожиткового мінімуму впливає на розмір мінімальної пенсії, доплати ветеранам війни, а також на надбавки за понаднормовий стаж. Він також впливає на розміри соцдопомог, які не індексувалися та не переглядалися протягом поточного року.

Середня пенсія у 2024 році

1 березня 2024 року планують провести індексацію всіх пенсій. Вона пройде за новим принципом, будуть впроваджені бали та коефіцієнти, які дозволять людям з рівними умовами виходу на пенсію отримувати однакову пенсію й індексацію

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, після індексації у 2024 році середня пенсія буде збільшена до 6 000 грн. Наразі вона становить 5 311 грн. З початку року середня пенсія в Україні збільшилась на 20%, а саме на 874 грн.

Скільки отримують люди без стажу в Україні

Громадяни України, які не мають страхового стажу, не можуть отримувати стандартну пенсію, саме тому таким людям держава виплачує соціальну допомогу, яка має назву – соціальна пенсія за віком.

Соціальна пенсія за віком розраховується кожні шість місяців, та враховує майнове положення та середньомісячний сукупний дохід сім'ї. Розмір виплати становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попереднє півріччя. Водночас розмір виплати не повинен перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Щоб призначити виплату, потрібно звертатися до органів соціального захисту за місцем прописки або проживання. При собі потрібно мати такі документи та довідки:

  • декларацію про доходи та майновий стан (він заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги;
  • документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання, та ІПН;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера).

Потім, на місці, громадянин, який претендує на відповідну виплату, повинен заповнити заяву та зареєструвати її.

Раніше ми розповіли, хто з військових може почати отримувати виплати вже з 45 років, а також про що не варто забувати жінкам, які виховують дитину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.