Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перетнути кордон під час війни: як отримати дозвіл на виїзд з України

Для отримання дозволу потрібно пройти шлях узгодження з ОВА та прикордонниками

Колаж: Pro Гроші

Чоловіки можуть отримати дозвіл на перетин кордону

Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, яку продовжили до 19 лютого 2023 року. За межі держави не мають права виїжджати чоловіки віком від 18 до 60 років, проте існують деякі виключення. Зокрема право перетнути кордон мають волонтери та водії транспортних засобів з гуманітарним вантажем.

Деталі повідомляє видання "Я і закон".

Чоловіки-волонтери та водії транспортних засобів, які перевозять гуманітарні та медичні вантажі для потреб військовослужбовців, можуть отримати дозвіл на перетин державного кордону. Але для цього потрібно отримати спеціальну перепустку, яка видається на 30 днів. Як це правильно зробити, розповіла юристка регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яна Кравець.

Дозвіл на виїзд оформлюється за допомогою системи "Шлях", яку адмініструє Державна служба України з безпеки на транспорті. Вона запрацювала 17 березня 2022 року для регулювання осіб, які здійснюють перевезення виключно для потреб Збройних сил. Дозвіл на перетин надають водіям, які транспортують гуманітарну допомогу для будь-яких військових формувань або перевозять медичні вантажі автомобільними транспортними засобами.

При цьому має бути наявне обґрунтування стосовно обсягу вантажу та кількості машин, якими відбуватиметься перевезення. Лист з такою інформацією надають правоохоронні органи, обласні військові адміністрації, лікарні, відправник чи отримувач гуманітарної допомоги.

Як отримати дозвіл на виїзд

Спершу потрібно написати звернення до Міністерства інфраструктури або обласної військової адміністрації. У відомстві опрацюють заяву та приймуть рішення (позитивне чи негативне) про виїзд за межі України. У разі погодження відомості внесуть до інформаційної системи "Шлях", а також відправлять представникам Державної прикордонної служби.

Прикордонники за наявності витягу з розпорядження обласної військової адміністрації та відомостей у системі "Шлях" також вирішуватимуть, пропустити чи ні водія за межу державного кордону. У випадку, якщо волонтер матиме на руках всі правильно оформлені листи, обґрунтування та дозволи, проблем з пропуском не виникне.

Зауважимо, на основі звернення дозвіл перебувати за кордоном надають не більше ніж на 30 днів. Якщо з’явиться потреба знову виїхати в іншу країну для отримання гуманітарної допомоги, а термін дії перепустки закінчився, варто повторити процедуру оформлення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть перевипустити всі водійські посвідчення. Також ми повідомляли, що Україна відкриває новий пункт пропуску на кордоні з країною ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.