Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кому з чоловіків можна виїжджати за кордон

Чоловікам в Україні заборонено виїжджати за кордон, але існують виключення

Фото: Слово і Діло. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають право покидати державу, якщо є відповідний дозвіл

Фото: Слово і Діло. Колаж: Pro Гроші

Очікувано, що воєнний стан, останній термін дії якого спливає 21 листопада, буде продовжено. Отже чоловікам досі заборонено покидати територію України, якщо вони військовозобов’язані. Проте обмеження поширюються не на всіх громадян.

Кого вони не стосуються, розповів адвокат Денис Соловей.

Дійсно, чоловіки віком від 18 до 60 років не мають права виїздити за кордон. Але всі правила мають виключення, тож під час воєнного стану деяким категоріям не відмовляють на пункті пропуску. Зокрема йдеться про людей, які мають відстрочку від призову (нагадаємо, уряд продовжив їх чинність ще на місяць) або за результатами військово-лікарської комісії визнані непридатними до служби.

Проте це не всі виключення. Як уточнив Денис Соловей, тимчасово покидати Україну можуть:

  • учасники бойових дій, які їдуть на лікування чи реабілітацію;
  • військовослужбовці, які відправляються на воєнну підготовку;
  • моряки у складі екіпажів морських суден;
  • діячі культури для благодійного збору коштів цивільним або ЗСУ;
  • спортсмени, тренери та спеціалісти з підготовки для участі в офіційних міжнародних змаганнях;
  • залізничники;
  • водії транспортних засобів з відповідними дозволами на перевезення пасажирів або вантажу;
  • волонтери, які привозять з-за кордону гуманітарну допомогу.

Потрібно пам’ятати, що всі категорії мають надати прикордонникам документи,які забезпечують дозвіл на виїзд з країни. Наприклад, волонтери повинні отримати наказ державної обласної військової адміністрації або Міністерства інфраструктури України, згідно якого дозволяється перетинати кордон.

Кого мобілізують першочергово

Кабінет Міністрів ухвалив рішення продовжити період відстрочки для заброньованих військовозобов'язаних. Процедура здійсниться автоматично, тож таким категоріям громадян можна не хвилюватися про призов. І взагалі, оскільки наразі відбувається загальна мобілізація, то не існує чіткого поділу між тими, кого можуть взяти на службу, а кого ні.

За словами представника міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, хвилі мобілізації розмежовуються досить розпливчасто, але згідно планів (які є секретними), в першу чергу повістки приходять резервістам, колишнім учасникам АТО і ООС.

Як тільки чисельність підрозділів максимально нарощується за рахунок військовослужбовців та військовозобов'язаних, можуть призивати чоловіків без підготовки. Звичайно, їх не відправляють одразу на фронт, а якийсь час готують відповідно до спеціалізації.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ 5 запитань щодо мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, чи буде оголошена додаткова мобілізація в Україні.

Більше про новини мобілізації читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.