Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перерозподіл коштів: куди направлять гроші з дорожнього фонду

Зазначається, що пріоритети держдбюджету 2024 року зрозумілі та продиктовані повномасштабною війною

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кошти дорожнього фонду будуть перенаправлені на оборону

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український парламент 19 жовтня 2023 року в першому читанні прийняв проєкт держбюджету на 2024 рік. Зазначається, що понад 95 мільярдів гривень з дорожнього фонду підуть на потреби оборони та розвиток оборонно-промислового комплексу України.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Усі кошти з дорожнього фонду на наступний рік (тобто 95,2 млрд грн) також будуть перенаправленні на потреби оборони, що дозволить мобілізувати усі можливі внутрішні ресурси на цей напрямок. Це не тільки інвестиція у перемогу, але й створення нових робочих місць та підтримка економіки", – пояснив Марченко.

Він також відмітив, що було прийнято рішення про перерозподіл податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військовослужбовці, на потреби оборони держави. За його словами, доходи, отримані від ПДФО з військових є публічними, суспільними коштами, які мають розподілятися відповідно до нинішніх умов.

"Вони будуть використані для наближення нашої перемоги та спрямовані до спеціального фонду держбюджету з їх цільовим використанням: на виробництво та закупівлю морських дронів і БПЛА (43,3 млрд грн), а також 51 млрд грн на впровадження нових технологій в секторі ОПК та для виготовлення зброї", – пояснив міністр.

На що ще виділять кошти наступного року

Зазначається, що обов’язком держави є підтримка тих, хто потребує цього найбільше. Тому в бюджеті передбачені кошти на підвищення соціальних стандартів, індексацію пенсій (трансферт Пенсійному фонду – 271,9 млрд грн), допомогу особам, які потрапили у складні життєві обставини, на дітей та малозабезпеченим сім’ям (136,5 млрд грн), виплату пільг та субсидій (49,9 млрд грн), соціальний захист осіб з інвалідністю (6,4 млрд грн). Це більше 469 млрд грн на соцзахист.

Фінансування сфери охорони здоров’я складатиме 203,4 млрд грн.

На потреби освіти – 179,1 млрд грн. Зокрема, будуть підвищені зарплати вчителям. Також наступного року планують профінансувати закупівлю автобусів для школярів, облаштування безпечних освітніх просторів, забезпечення здорового харчування дітей.

Підходи до ветеранської політики будуть переформатовані. Це дозволить максимально якісно і комплексно надавати підтримку особам, що захищали незалежність України. Тут фінансування збільшено до 14,3 млрд грн (+7,5 млрд грн до 2023 року).

Зокрема, наступного року буде запроваджений інститут помічника ветерана, продовжено програму забезпечення житлом ветеранів війни та членів їх сімей, буде запущено пілотний проєкт зубопротезування.

Чого ще очікувати українцям від 2024 року

Ми вже писали раніше, що зарплати наступного року зростуть. Так, середня зарплата, буде на рівні 21 809 гривень.

Також уряд не відмовився від підвищення мінімальних зарплат. Перші зміни відбудуться вже у січні, коли вона зросте до 7,1 тисячі гривень. Наступне підвищення має відбутися вже у липні, і тоді мінімалка зросте до 8 тисяч.

Оновиться й прожитковий мінімум, від якого залежать аліменти, пенсії, окремі соціальні виплати, субсидії. Тому мінімальна пенсія у 2024 році становитиме вже не 2 093 гривні, а 2 361.

Раніше ми вже писали, як збільшаться податки наступного року. Також ми пояснювали, що зміниться для українських біженців вже у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.