Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія зникне? Українцям пояснили, що станеться з грошима, якщо термін дії картки минув

Розповідаємо, що робити українцям, у яких закінчився термін дії пенсійних карток

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з пенсією, якщо закінчився термін дії банківської картки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, яким нараховують пенсії на банківські рахунки, можуть залишитися без виплат, якщо збіг термін дії пенсійної банківської картки.

Про це розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду України (ПФУ) у Донецькій області.

Що потрібно, аби не залишитися без виплат

Отже, якщо термін дії вашої картки вже закінчився, одразу з'ясуйте, чи ваш банк автоматично продовжує роботу карток на період воєнного стану.

Зазвичай, банківські установи самі попереджають про це за допомогою смс-повідомлень чи через інтернет-банкінг. Перевірити цю інформацію також можна на сайті потрібного банку чи зателефонувавши на гарячу лінію.

Якщо після закінчення терміну картку заблокували — потрібно звернутися у відділення банку, аби перевипустити картку.

"При цьому пенсійні виплати продовжуватимуть надходити на рахунок отримувача, а скористатися ними він зможе після отримання нової картки", – зазначається у повідомленні.

Як перевести пенсію з банку на пошту

В Укрпошті повідомили, що заяву на виплату коштів через поштові відділення можна написати як під час виходу на пенсію, так і у разі, якщо вам вже виплачують кошти на банківський рахунок.

Для того, щоб отримувати пенсійні виплати лише на пошті, необхідно:

  • Заповнити заяву на отримання пенсії у відділеннях Укрпошти.
  • Надіслати заяву до Пенсійного фонду.
  • Пенсію можна буде отримувати в обраному поштовому відділенні, або ж гроші приноситиме вам додому листоноша.

Індексація пенсій у 2023 році: кому підвищать виплати

Як пояснила заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, насамперед індексація відбудеться для страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років.

Також мінімальні страхові виплати перерахують чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат прив’язані до середньої заробітної плати за попередній рік.

Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на кінець 2022 року становить 13 387 гривень 48 копійок.

Натомість спеціальні пенсії, які отримують держслужбовці, науковці, військовослужбовці, за словами Ковпашко, будуть проіндексовані вже після війни.

Раніше ми розповідали, чому у деяких українців пенсії можуть скоротитися на 50%. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.