Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Індексація пенсій у 2023 році: як перерахують і кому очікувати на підвищення виплат

У Пенсійному фонді розповіли подробиці щодо того, як відбуватиметься індексація українських пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, як відбуватиметься індексація пенсій у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій у 2023 році в Україні має відбутися вже у березні. Для цього уряд виділив фінансування у розмірі 40 мільярдів гривень. Однак українцям досі достеменно невідомо, кому підвищать виплати навесні.

Про те, як відбуватиметься перерахунок та хто з українців може сподіватися на підвищення пенсій, розповіла в етері телемарафону заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Індексація пенсій у березні 2023 року: кому можуть підвищити виплати

Як пояснила фахівчиня, насамперед індексація відбудеться для страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років.

Також мінімальні страхові виплати перерахують чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат прив’язані до середньої заробітної плати за попередній рік.

Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на кінець 2022 року становить 13 387 гривень 48 копійок.

Натомість спеціальні пенсії, які отримують держслужбовці, науковці, військовослужбовці, за словами Ковпашко, будуть проіндексовані вже після війни.

"Що стосується індексації пенсій, призначених за спеціальними законами, то уряд прийняв відповідну постанову, але вона набуде чинності з наступного місяця після закінчення воєнного стану. Тобто ми очікуємо, що завершиться воєнний стан і з першого числа наступного місяця мають бути проіндексовані пенсії", – розповіла представниця Пенсійного фонду.

Кого з українців можуть залишити без пенсій

Тим часом в Україні тривають обговорення законопроєкту, який передбачає скасування пенсійних виплат деяким громадянам.

Отже, пенсійні виплати можуть бути скасовані у разі скоєння громадянами таких дій:

  • за насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади (стаття 109 Кримінального кодексу України);
  • за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110 Кримінального кодексу України);
  • за державну зраду (стаття 111 Кримінального кодексу України);
  • за колабораційну діяльність (стаття 111-1 Кримінального кодексу України);
  • засуджених (підозрюваних) у злочинах проти національної безпеки України, місцеперебування яких невідоме, вони ховаються від слідства та суду на тимчасово окупованій території, за межами України або перебувають у розшуку.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, у кого з українців пенсії можуть скоротитися на 50%. Також ми пояснювали, як пенсіонерам перевести свої виплати на банківський рахунок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.