Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: скільки коштує докупити роки страхового стажу, яких не вистачає

Українці повинні мати достатню кількість страхового стажу для призначення пенсії

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можна докупити страховий стаж

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні для нарахування пенсії громадянам необхідно мати достатню кількість страхового стажу, тобто ці роки людині необхідно працювати офіційно.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує докупити страховий стаж, якщо його не вистачає для призначення пенсії.

Вартість страхового стажу

Вартість року страхового стажу прив’язана до мінімального розміру ЄСВ, регламентованого мінімальною зарплатою. З 1 жовтня цього року мінімальна зарплата становить 6 700 грн, а ЄСВ — 22% (1 474 грн від мінімальної зарплати).

Формула розрахунку: страховий внесок ЄСВ множиться на коефіцієнт вартості компенсації та на кількість місяців, яких бракує. За один рік пенсії коефіцієнт становить 2, за два роки – 1,8, за три – 1,6 тощо.

Мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь (при купівлі страхового стажу) становить:

  • з 1 січня – 2 860 грн;
  • з 1 жовтня – 2 948 грн.

Виходить, якщо людині бракує року страхового стажу, їй доведеться заплатити 34 320 грн або 35 376 грн відповідно. А 3 роки стажу обійдуться українцям понад 100 тисяч гривень.

Надбавка до пенсії у грудні

Українці можуть отримувати доплату у розмірі 200 гривень, Йдеться про пенсіонерів віком до 70 років, які мають повний стаж (30 і 35 років). Українцям з цієї категорії нараховуватимуть уже не 2 300 грн, а мінімум – 2 500 грн. Така надбавка належить тільки непрацюючим пенсіонерам.

Якщо у жінок і чоловіків стаж трохи менший за 30 або 35 років відповідно, виплати їм все одно трохи підвищать — пропорційно до стажу, виходячи з суми 2 500 грн.

Українцям 65 років із повним стажем з 1 жовтня цього року мінімальну пенсію платять у розмірі 2 680 гривень – це 40% від мінімальної зарплати. Тому підвищення мінімальних виплат українцям, які не досягли 70 років, торкнеться переважно пенсіонерів віком до 65 років.

Раніше ми розповідали, з якою проблемою можуть стикнутися жінки під час виходу на пенсію. Також ми писали, чи зміняться виплати, якщо вийти на пенсію пізніше 60 років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.