Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Страховий стаж для пенсії в Україні: як ще можна отримати необхідні роки

Щоб вийти на пенсію в Україні, необхідно мати достатню кількість страхового стажу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як українці можуть отримати необхідний страховий стаж

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для нарахування пенсії в Україні необхідно мати достатню кількість страхового стажу, тобто офіційно працювати, однак в уряді вирішили допомогти українцям та ухвалили відповідний законопроєкт.

Сайт Pro Гроші розповідає, як ще українці можуть отримати необхідний стаж для нарахування пенсії.

Як отримати страховий стаж

Такий законопроєкт дозволяє всім, хто не має змоги працювати, сплачувати внески та отримувати страховий стаж, необхідний у майбутньому для виходу на пенсію. Це актуально також для українців, які знайшли прихисток в інших країнах, працюють там, але планують отримувати українську пенсію.

Також кожен отримав можливість допомогти тим, хто не має достатнього стажу для виходу на пенсію. Хто втратив роботу через російське повномасштабне вторгнення і не має необхідного стажу, може отримати допомогу від близьких, друзів або просто меценатів.

70% зі сплачених коштів підуть обраному пенсіонеру, а 30% буде розподілено між рештою пенсіонерів, яким також не вистачає страхового стажу для нарахування виплат.

Що буде з пенсіями деяких пенсіонерів

Деякі українські пенсіонери вже у грудні отримають надбавку у розмірі 200 гривень. Йдеться про пенсіонерів віком до 70 років, які мають повний стаж (30 і 35 років). Українцям з цієї категорії нараховуватимуть уже не 2 300 грн, а мінімум – 2 500 грн. Така надбавка належить тільки непрацюючим пенсіонерам.

Якщо у жінок і чоловіків стаж трохи менший за 30 або 35 років відповідно, виплати їм все одно трохи підвищать — пропорційно до стажу, виходячи з суми 2 500 грн.

Українцям 65 років із повним стажем з 1 жовтня цього року мінімальну пенсію платять у розмірі 2 680 гривень – це 40% від мінімальної зарплати. Тому підвищення мінімальних виплат українцям, які не досягли 70 років, торкнеться переважно пенсіонерів віком до 65 років.

Раніше ми розповідали, з якими проблемами можуть стикнутися жінки під час виходу на пенсію. Також ми писали, чи зміняться виплати, якщо вийти на пенсію пізніше, ніж у 60 років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.