Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія в Україні: хто може залишитися без виплат у 2023 році

Головні аспекти, які будуть перевіряти щодо пенсіонерів у 2023 році – це валідація та відповідність даних

Фото: Freepik. Колаж: Pro Гроші

Перевіряти отримувачів пенсії в Україні будуть прискіпливо та виплат можуть позбавити навіть за невірні документи

Фото: Freepik. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році український уряд планує провести верифікацію соціальних виплат для українців. Серед іншого, це також стосується й пенсіонерів, які отримують виплати від держави. Тому дехто з них може раптово залишитися без пенсії.

Підставою для перевірки є два документи – це наказ "Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання" та Закон України "Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування".

Що будуть перевіряти?

Головні аспекти, які будуть перевіряти щодо пенсіонерів у 2023 році – це валідація даних (дотримання державних вимог обміну інформацією щодо персональних даних пенсіонерів), а також відповідність персональних даних пенсіонерів реальності. З огляду на все це, буде також перевірятися правомірність надання пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання.

Які причини втратити пенсію у 2023 році:

  • отримання виплат на підставі фальшивих або недійсних документів;
  • якщо пенсіонер переїхав на постійне місце проживання за кордон;
  • якщо пенсіонер не отримував виплату протягом шести місяців;
  • якщо пенсіонер переселенець та змінив місце проживання, не повідомивши відповідні органи;
  • якщо пенсіонеру призначили пенсію за документами, у яких є помилки або невідповідності;
  • якщо пенсіонер помер – в такому разі пенсію скасовують відповідно до законодавчих моментів;
  • у деяких інших випадках, передбачених законом.

За будь-якої зі вказаних обставин отримувач пенсії може її втратити, тому варто перевірити, чи все у порядку з документами, якщо не хочеться раптово залишитися без державних виплат.

Інші деталі

Окрім вищевказаних моментів, є й інші причини, через які доведеться або повернути переплату державі, або ж можна взагалі втратити пенсію.

Наприклад, якщо пенсіонер після досягнення пенсійного віку та виходу на пенсію знову влаштувався на роботу. Так, таким людям продовжують виплачувати гроші від держави, але розмір виплати нижчий за розмір пенсій українців, які не працюють після виходу на пенсію. Тому, якщо вчасно не повідомити про своє працевлаштування після виходу на пенсію, може виникнути переплата пенсійних виплат, яку потрібно буде повернути.

Ще одна причина, за якої тепер зможуть позбавити пенсійних виплат – це отримання пенсії від російських терористів на тимчасово окупованих територіях. Український уряд підтримав законопроєкт №9453, згідно з яким пенсію будуть отримувати тільки ті громадяни України, які не отримують "пенсійні виплати" від держави-терориста. В українців, що погодилися на отримання "пенсій" від окупантів, пенсійні виплати від держави будуть забирати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на скільки підвищили виплати працюючим пенсіонерам у 2023 році. Також ми повідомляли, скільки отримують вчителі на пенсії в Україні та розповідали, від чого залежить розмір виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.