Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У грудні пенсії підвищать не всім: кого не торкнеться

Розповідаємо, хто з українців не відчує перерахунок пенсійних виплат у грудні 2022 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні у грудні здійснюють перерахунок пенсій, але підвищення відчують не всі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 грудня підвищили прожитковий мінімум. Це означає, що збільшиться також низка соціальних виплат, зокрема пенсії. Однак не всі пенсіонери зможуть отримати бажані надбавки.

Про це повідомив пенсійний експерт Сергій Коробкін в ефірі Соціалка.UA.

Кого не торкнеться підвищення пенсій

З грудня прожитковий мінімум для людей, які втратили працездатність, становитиме 2 093 грн. За ініціативою Кабміну мінімальна пенсія має бути у розмірі 2 100 гривень, тобто інші види пенсій не можуть бути меншими.

За словами експерта, пенсіонери, які отримують 2 100 грн, не відчують підвищення, це також стосується людей, які отримують 2 300 грн або, наприклад, яким виплачують 3 000 грн з жовтня, якщо є достатня кількість стажу та які досягли віку 70+ років.

Хто може отримати три роки страхового стажу додатково

Згідно з частиною 1 ст. 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове пенсійне страхування", на це мають право незайняті батьки, які доглядали дитину до трирічного віку.

Догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, тож страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок. Але за умови, що вони відмовились від роботи на період догляду за дитиною та, якщо отримували фінансову допомогу.

Для цього необхідно подати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
  • документ про те, що до досягнення дитиною трьох років батько або мати не працювали (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

Кому з українців "уріжуть" страховий стаж

П еріод навчання у вищих навчальних закладах, який може становити від 2 до 5 років, раніше зараховувався до страхового стажу для нарахування пенсії. Проте, тепер ці роки доведеться докупити або працювати довше.

При нарахуванні пенсії до страхового стажу відноситимуться роки навчання на денному відділенні у виші за період до 1 січня 2004 року. Після цієї дати період навчання вже не увійде до стажу. Щоб підтвердити факт навчання у ці роки, необхідно до Пенсійного фонду пред’явити диплом чи свідоцтва, посвідчення та інші документи, видані виходячи з архівних даних.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати доплату до пенсії у розмірі 20%. Також ми писали, що буде з пенсіями військових у грудні 2022 року. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.