Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія може бути більшою: пояснюємо, яку процедуру необхідно проходити що два роки

Розповідаємо, яку процедуру потрібно проходити кожні два роки працюючим пенсіонерам та що може вплинути на розмір виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як перераховують пенсію працюючим пенсіонерам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українських пенсіонерів продовжують працювати після виходу на заслужений відпочинок. Що два роки вони можуть звернутись до Пенсійного фонду для перерахунку пенсії з урахуванням нової зарплатні та набутого стажу.

Про це розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Якщо громадянин України продовжив працювати після виходу на пенсію за віком або інвалідністю, та отримував більшу зарплату, ніж та на яку йому нарахували пенсію, він має право звернутися за перерахунком. Подібний перерахунок можна робити раз у два роки. Саме тому, якщо зарплата пенсіонера буде зростати й надалі, він зможе повторно подати заяву про перерахування, але лише за два роки з моменту останнього оновлення даних.

Також що два роки можна оновлювати інформацію щодо страхового стажу. Таким чином, якщо людина вийшла на пенсію з неповним страховим стажем, раз у два роки вона може просити про перерахування пенсії з огляду на новий стаж. Якщо ж громадянин після виходу на заслужений відпочинок продовжував працювати та отримав достатньо стажу для призначення повної пенсії, то чекати два роки не потрібно. Подати заяву про перерахування пенсії можна одразу.

Також підставою для перерахування можуть стати документи про стаж, заробіток, встановлення доплат, підвищень та надбавок, які не було враховано під час обчислення пенсії.

Це стосується громадян, які:

  • отримують військові пенсії;
  • отримують пенсії за особливі заслуги;
  • мають почесні звання "заслужений" або "народний";
  • мають підвищення за заявою учасника бойових дій;
  • отримують допомогу у разі втрати годувальника тощо.

Перерахунок для пенсіонерів, які продовжили працювати, проводять з дня припинення діяльності або з дня їх звільнення. Для початку процедури необхідно повідомити про це Пенсійний фонд.

Середня пенсія у 2024 році

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що у 2024 році планують підвищити середню пенсію на 20%, а це означає що вона збільшиться на 874 грн. Зараз розмір становить 5 311 грн, але вже в наступному році середня пенсія буде збільшена до 6 000 грн.

Уряд планує провести індексацію всіх пенсій 1 березня 2024 року. Обіцяють, що вона пройде за новим принципом — будуть впроваджені бали та коефіцієнти, які дозволять людям з рівними умовами виходу на пенсію отримувати однакові виплати й індексацію.

Раніше ми розповіли, які пенсії отримують люди без стажу в Україні, а також що треба знати жінкам, які займалися вихованням дитини до 3 років та отримували соціальну допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.