Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для військових: хто зможе почати отримувати виплати вже з 45 років

В Міноборони також пояснили, як доплати у 100 тисяч гривень вплинуть на розмір виплат

Фото: Генштаб ЗСУ, Армія Inform. Колаж: Pro Гроші

Для виходу на пенсію потрібно 25 років стажу

Фото: Генштаб ЗСУ, Армія Inform. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці мають право вийти на пенсію за вислугою років. Цей вид допомоги призначається з моменту звільнення військовослужбовця з лав ЗСУ.

Роз'яснення опублікували у пресслужбі Міноборони України.

Законодавством передбачено, що головними чинниками, які впливають на розмір майбутньої пенсії є такі:

  • посадовий оклад;
  • оклад за військове звання;
  • надбавка за вислугу років;
  • ті надбавки, які мають постійний характер, зокрема премія, яка виплачується щомісячно.

Порядок призначення пенсій військовим

На брифінгу у Military Media Center представник Святошинського РТЦК та СП молодший сержант Вероніка Чеканова пояснила, що на пенсію за вислугою років мають право військовослужбовці, які на день звільнення:

  • мають вислугу 25 календарних років;
  • досягли 45 річного віку.

Даний вид пенсії призначається з моменту звільнення військовослужбовця з лав ЗСУ.

Який розмір пенсії отримують військові

В Міноборони пояснили, що пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

При цьому важливо пам'ятати, що з доплат у розмірах 30, 50 та 100 тисяч гривень, згідно з постановою Кабміну № 168 від 24 лютого 2022 року, ЄСВ не сплачується. При цьому, у розрахунок беруться суми грошового забезпечення за останні 24 місяці.

Максимальний розмір пенсії за вислугу років становить не більше 70 % від грошового забезпечення.

Розраховують суму пенсійних виплат так:

  • за 25 років вислуги – 50% грошового забезпечення військовослужбовця (за останні 24 місяці його служби) плюс 3% за кожний додатковий рік вислуги;
  • за 25 років загального стажу, з якого військова служба становить не менше 12 років і 6 місяців – 50 % грошового забезпечення (за останні 24 місяці) плюс 1 % за кожний рік додаткової вислуги;
  • при звільненні за станом здоров’я при наявності 25 років вислуги – 55 % грошового забезпечення плюс 3% за кожний рік додаткової вислуги.

Як військовим нараховується пільговий стаж

Ми вже розповідали, що деякі військові мають право на нарахування пільгового стажу. Однак українське законодавство передбачає, що це можливо лише в тому випадку, якщо до початку служби вони працювали за професію, яка вважається небезпечною.

Наприклад, якщо шахтар вирішив піти на військову службу після певного стажу роботи, то йому продовжать нараховувати пільговий стаж, оскільки його професія вважається небезпечною.

Раніше ми писали про те, як зміниться ситуація з пенсіями у 2025 році. Також ми розповідали, що дає інвалідність пенсіонеру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.