Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні — як змінилась сума виплат у травні

Розбиралися, скільки коштів було виділено на фінансування пенсій у травні 2023 року, а скільки витратили на субсидії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

10 млрд гривень направлено на виплату пенсій через АТ "Укрпошта"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсійний фонд завершив фінансування пенсій за травень 2023 року. На відповідні виплати цього разу було направлено 57,0 млрд гривень, що на 0,1 млрд гривень менше, ніж у квітні (57,1 млрд гривень).

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

За даними відомства, 10 млрд гривень направлено на виплату пенсій через АТ "Укрпошта", 47 млрд гривень через уповноважені банки.

Крім того, Пенсійним фондом направлено:

  • 3,1 млрд гривень на виплату житлових субсидій та пільг;
  • 2,2 млрд гривень - на страхові виплати, у тому числі 1,2 млрд гривень – на оплату лікарняних.

Загальна чисельність пенсіонерів, які отримують пенсії в банках, становить 8,314 млн осіб. Ще 2,383 млн пенсіонерів отримують виплати через "Укрпошту".

Додаткові виплати для пенсіонерів у червні

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, що деякі українці у червні 2023 року можуть розраховувати на додаткові пенсійні виплати. Надбавку нарахують працюючим пенсіонерам, каже директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ПФУ Олена Охріменко.

За її словами, розмір доплат залежить від розміру зарплати. Але у пенсіонерів, які продовжують працювати, накопичили стаж не нижче 35 років та отримують не менше 7 тисяч гривень зарплати, доплати до пенсій становитимуть 1 200 грн.

Вона також пояснила, чому перерахунок відбудеться саме 1 червня, хоча індексація пенсій відбулася ще у березні та квітні.

"Відбулися зміни у правилах звітності страхувальників щодо сплати єдиного внеску обов'язкового пенсійного страхування зі щомісячного на щоквартальне", — зазначила Охріменко.

Посадовиця також додала, що у червні українці отримають доплати одразу за три місяці. До того ж додаткові нарахування торкнуться й інших громадян. А саме:

  • пенсіонерів, які продовжують працювати й станом на 1 березня отримали право на перерахунок, накопичивши 24 місяці стажу;
  • пенсіонерів, яким два роки не призначали пенсії й не проводили попередній перерахунок.

Раніше ми писали, у кого є право на пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.