Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям влітку підвищать пенсії – хто може отримати 1 200 грн додатково

Перерахунок буде здійснено у червні 2023 року заднім числом одразу за три місяці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто може розраховувати на підвищення пенсійних виплат у червні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які вийшли на пенсію та продовжують працювати, влітку перерахують виплати одразу за три місяці – за квітень, травень та червень.

Про це в ефірі телемарафону повідомила директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ПФУ Олена Охріменко.

Кому та на скільки підвищать пенсії

Олена Охріменко зазначила, що такий перерахунок буде здійснено заднім числом, тобто, пенсіонерам, яким мали підвищити пенсії у квітні, підвищать їх у червні 2023 року одразу за три місяці.

"Це пов'язано із тим, що змінилися правила звітності страхувальників щодо сплати єдиного внеску обов'язкового пенсійного страхування зі щомісячного на щоквартальне", – каже директорка Департаменту пенсійного забезпечення.

Щодо розміру доплат, вони будуть розраховуватися в індивідуальному порядку, адже все залежатиме від величини заробітної плати. Проте, відомо, що пенсіонери, які працюють та мають стаж не менше 35 років, а їхня зарплата становить не менш ніж 7 000 гривень, отримають доплату у розмірі 1 200 гривень.

Також розраховувати на перерахунок виплат у червні можуть:

  • пенсіонери, які продовжують працювати й станом на 1 березня отримали право на перерахунок, накопичивши 24 місяці стажу;
  • пенсіонери, у яких вже два роки не було призначення пенсії чи попереднього перерахунку.

Як працюючі пенсіонери можуть збільшити свої виплати

Згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" українцям, які продовжили працювати після настання пенсійного віку, поступово збільшують розмір виплат за понаднормовий стаж:

  • 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного за тим, який слідує після досягнення пенсійного віку, при відстроченні виходу на пенсію терміном до п'яти років;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць стажу, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

Які є підстави для скасування пенсійних та соціальних виплат

Міністерство фінансів та Пенсійний фонд України проведуть перевірку одержувачів пенсійних та соціальних виплат, після якої деяким громадянам можуть скасувати нарахування коштів, якщо є принаймні одна з таких підстав:

  • допущення помилки у прізвищі;
  • виплати отримувалися за фальшивими документами;
  • певний час особи проживали за кордоном;
  • особи не отримували виплати понад 6 місяців;
  • переселенець змінив своє місце проживання.

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть змінити пенсійну систему. Також ми писали, у кого з пенсіонерів можуть збільшитися виплати на 50%. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.