Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: коли військові можуть вийти на відпочинок

Розповідаємо, коли військовослужбовці можуть вийти на пенсію в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли військові виходять на пенсію в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для того, щоб військовим призначили пенсійні виплати, вони повинні мати достатню кількість страхового стажу, який нараховувався під час військової служби.

Про це йдеться у Законі України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Коли військові виходять на пенсію

Військові в Україні можуть отримувати пенсію за вислугу років та пенсію по інвалідності.

Пенсію за вислугу років військовим призначають:

  • після звільнення зі служби, незалежно від віку, при наявності календарної вислуги 25 років і більше;
  • при досягненні на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності 25 років і більше страхового стажу, з яких не менше 12 років 6 місяців становить служба в силових структурах.

Пенсію по інвалідності українці можуть отримати після звільнення зі служби, незалежно від віку та тривалості служби у разі, якщо інвалідність настала в період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби. Або якщо інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження військової служби.

Також українці, які мають посвідчення учасника бойових дій, можуть достроково вийти на пенсію:

  • чоловіки – після досягнення 55 років;
  • жінки — після 50 років.

Для цього необхідно мати мінімальний страховий стаж 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок. У цьому випадку вислуга років військовослужбовців прирівнюється до страхового стажу.

Згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", виплата пенсій військовослужбовцям не припиняється у разі повторного прийняття на військову службу.

Після звільнення зі служби пенсії таких військовослужбовців переглядаються з урахуванням додаткової вислуги років та грошового забезпечення, що визначається за останньою посадою на час повторного звільнення зі служби.

У яких випадках військовим можуть відмовити у перерахуванні пенсії

Пенсії можуть бути перераховані у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, які мають право на пенсію, на умовах, передбачених Кабміном. Якщо внаслідок перерахунку розміри пенсій є нижчими, то зберігаються розміри раніше призначених виплат.

При цьому пенсії не перераховуються звільненим зі служби особам, яким присвоєні чергові військові (спеціальні) звання під час перебування їх у запасі або у відставці.

Причиною відмови може бути:

  • подання невідповідних додаткових документів, які дають право на подальший перегляд розміру виплачуваної пенсії;
  • подання неправдивих відомостей;
  • відсутність правових підстав для перерахунку.

Раніше ми розповідали, що пенсії деяких українців можуть скоротитися майже на 50%. Також ми писали, як можна підвищити розмір пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.