Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримати пенсію достроково може нова категорія українців – кого стосується

Розповідаємо, хто ще з українців може достроково вийти на пенсію та за яких умов

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто ще з українців може достроково виходити на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські військові та ще деякі категорії громадян можуть вийти на пенсію достроково. Втім, за певних умов.

Про це повідомляє 24 канал.

У кого з військових є право дострокового виходу на пенсію

Мова йде про військовослужбовців, начальницький та рядовий склад органів внутрішніх справ, поліцейських, які брали участь у бойових діях.

Для дострокового виходу на відпочинок необхідно, щоби чоловікові виповнилося 55 років, а жінці – 50. Ще потрібно накопичити відповідний розмір страхового стажу:

  • для чоловіків – не менше 25 років;
  • для жінок – не менше 20.

Які документи знадобляться, щоби оформити достроковий вихід на пенсію

Якщо умови досягнення певного віку та накопичення необхідного розміру страхового стажу виконані, тоді Пенсійному фонду потрібно надати наступні папери:

  • паспорт;
  • документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документи про стаж;
  • документи, які засвідчують особливий статус особи, а саме, посвідчення учасника бойових дій та довідка про період (періоди) участі у бойових діях.

Щоби пенсію призначили, доведеться подати ще деякі заяви:

  • особисто – завітавши у сервісний центр ПФУ;
  • онлайн – подавши скановані копії документів, які відповідають оригіналам документів, через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Для цього знадобиться кваліфікований електронний підпис або електронна система BankID.

Також важливо знати, що наразі служба в армії в період бойових дій зараховується до стажу роботи на підставі довідок територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які видаються в порядку, що визначається Міноборони.

Кому ще дозволено виходити на пенсію достроково

На це можуть розраховувати громадяни України, які втратили працездатність у зв'язку з погіршенням стану здоров'я. Щоби підтвердити це, потрібно буде зібрати наступні документи:

  • довідку закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та її причини, або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації;
  • медичну довідку про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видану комісією з проведення медоглядів.

Якщо на момент звільнення у громадянина був страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то він може звернутися із заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Раніше ми розповідали, кому з українців підвищили розмір пенсійних виплат з 1 березня. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.