Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: чи зарахують до страхового стажу період простою

Багато українців зараз працюють на неповній ставці або знаходяться у простої

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи зарахують до страхового стажу період простою та роботу на неповній ставці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб українці могли вийти на пенсію, вони повинні мати достатню кількість страхового стажу. Однак в умовах війни багато підприємств знаходиться у простої або дозволяють працювати своїм робітникам лише на неповній ставці. Але, чи зарахуються ці періоди роботи до страхового стажу?

Про це повідомляє видання "На пенсії".

Чи зарахують до страхового стажу період простою

Під час простою люди фактично не втрачають роботу, однак вони не мають заробітку та за них не сплачуються податки. Відомо, що з 2004 року страховий стаж рахується за внесками, сплаченими із зарплати працівників. Тобто, для зарахування періоду трудової діяльності важливий не факт роботи, а сплата податків.

Відповідно, якщо підприємство перебуває у простої, то жодні внески за працівників такого підприємства не сплачуються, тому їхній страховий стаж не змінюється.

Щодо роботи на неповній ставці, то ту все залежить від розміру зарплати працівників. Якщо сума внеску становить не менше мінімальної страхової суми, то працівникам зараховується повний стаж, навіть попри те, що вони отримують неповну зарплату.

Тож, якщо роботодавець сплачує за працівників повну суму внеску, то вони отримують повний страховий стаж. У випадку, якщо сума внеску складає лише половину, то, наприклад, два місяці стажу рахуватимуться за один.

Як можна збільшити свій страховий стаж онлайн

Зробити це можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно:

  • авторизуватися на порталі, скориставшись кваліфікованим електронним підписом;
  • у правій частині екрану обрати пункт "Добровільна сплата страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування" (Договір приєднання);
  • внести дані про особу, на користь будуть сплачені внески (прізвище, ім’я, по батькові, податковий номер, серію та номер паспорта, дату народження);
  • перевірити друковану форму договору;
  • погодитись на оброблення та відправку персональних даних, підписати договір та автоматично перейти на інтерфейс сплати внеску.

Раніше ми розповідали, як заздалегідь подбати про розмір своєї пенсії. Також ми писали, як дізнатися, чи збільшився розмір пенсії після березневої індексації. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.