Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для військових: які мінімальні та максимальні виплати у 2023 році

Розповідаємо, які види виплат можуть отримувати українські захисники та які суми передбачені

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є три види пенсій для військових

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовці, які вже вийшли на пенсію, мають право отримувати щомісячні виплати від держави. При цьому існує три види пенсій. Яку саме з них буде призначено – залежить від конкретної ситуації.

Про це повідомили у Трускавецькій міськраді.

Там уточнили, що для звільнених із військової служби в Україні передбачено три види пенсії:

  • за вислугу років;
  • з інвалідності (якщо вона настала під час проходження служби);
  • в разі втрати годувальника (призначаються родинам загиблих захисників та захисниць).

Пенсія за вислугу років

Цей вид пенсії обчислюють кожному індивідуально у відсотках від розміру грошового забезпечення. Під час обчислення розміру пенсії враховують:

  • оклад за посадою;
  • військове звання;
  • надбавку за вислугу років;
  • щомісячні додаткові виплати: надбавки, доплати, підвищення, премії.

При цьому є визначені правила обчислення пенсії за вислугу років:

  • особам, які мають вислугу 20 років і більше – 50% + 3% за кожний рік вислуги понад 20 років;
  • звільненим у відставку за віком або за станом здоров’я – 55% + 3% за кожний рік вислуги понад 20 років;
  • особам, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням ЗСУ – 50% + 3% за кожний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65%;
  • особам, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба – 50% + 1% за кожний рік стажу понад 25 років.

Крім того, важливо знати, що для військових які брали участь в АТО/ООС, а також у бойових діях під час повномасштабної війни, один місяць служби зараховується за три.

Максимальна пенсія за вислугу років не повинна перевищувати 70% відповідних сум грошового забезпечення. 100% зможуть отримати колишні військові, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Мінімальна пенсія за вислугу років може бути встановлена у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2023 році ця сума становить 2 093 гривні.

Військова пенсія за інвалідністю

Ще один вид пенсії, яка нараховується у тому випадку, якщо військовий здобув інвалідність під час проходження служби. Тоді розмір пенсії буде залежати від групи інвалідності:

  • I група – 100% заробітку;
  • II групи – 80%;
  • III групи – 60%.

Військова пенсія родинам у разі втрати годувальника

У випадку, якщо військовослужбовець загинув при виконанні службових обов’язків, його близькі родичі мають право отримати пенсію у розмірі до 70% зарплати загиблого. Право на виплати мають батьки загиблого, дружина (чоловік) та непрацездатний член сім’ї (дитина), якщо він в сім’ї один.

Якщо в родині є два і більше непрацездатних членів сім’ї (дітей), кожен з них отримує пенсію у 50% зарплати загиблого.

Якщо військовослужбовець помер внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби, — 30% заробітку годувальника.

Мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника становить два прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність. Тобто 4 186 гривень.

Яку максимальну пенсію можуть отримати військові

Максимальний розмір з урахуванням усіх надбавок та доплат не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Таким чином максимальна пенсія військовослужбовця дорівнює 20 930 гривень. Це правило діє для отримувачів усіх видів пенсій.

У 2023 році перерахунку ще не було. При цьому важливо уточнити, що у разі мобілізації пенсіонера-військового, виплати пенсій йому не припиняються.

Раніше ми писали про те, які пенсії виплачують працівникам закладів освіти. Також ми пояснювали, кого з українців можуть позбавити пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.