Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: як змінюватиметься страховий стаж у наступні п'ять років

Пояснюємо, як змінюватимуться умови виходу на пенсію в Україні у наступні роки та від чого залежить вчасне призначення виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсійний вік в Україні станом на сьогодні становить 60 років як для жінок, так і для чоловіків. Але тривалість страхового стажу, завдяки якому громадяни можуть виходити на пенсію за віком, зростатиме до 2028 року.

Про це розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

За його словами, у 2023 році громадянам необхідно мати 30 років стажу для виходу на пенсію у 60 років. Вже наступного року для вчасного призначення виплат необхідно буде мати 31 рік стажу.

"Ця планка поступово буде зростати. Перехідний період закінчиться у 2028 році. Тоді пенсію призначать, якщо у громадян буде 35 років стажу", — сказав він.

Якщо ж у людини необхідного стажу немає — пенсію призначать у 63 або навіть у 65 років. Усе залежить від того, скільки саме у людини є стажу. Так, у 2024 році на пенсію за віком у 63 роки можна буде вийти, якщо є не менше 21 року стажу.

"Наприклад, людині відмовили у призначенні пенсії у 60 років. Наступного року їй виповниться 63 роки й вона зможе оформити пенсію, якщо у неї буде не менше 21 року стажу. А от на пенсію у 65 років можна вийти за наявності хоча б 15 років стажу", — пояснив експерт.

Які види пенсії передбачені в Україні

В українському законодавстві передбачено, що громадянам можуть призначити наступні пенсійні виплати:

  • за віком;
  • в разі втрати годувальника;
  • за вислугу років;
  • по інвалідності.

Навіть якщо людина має право на декілька з цих видів пенсій, вона може обрати лише одну.

Як безробітним отримати трудовий стаж

Страховий стаж також охоплює періоди, впродовж яких громадянин підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню через безробіття. Тобто, людині виплачували:

  • допомогу з безробіття (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності);
  • допомогу з часткового безробіття, в тому числі на період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України хвороби COVID-19;
  • матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

Як отримати соціальну пенсію

На цю допомогу можуть розраховувати українці, які досягли пенсійного віку, але не можуть отримувати пенсійні виплати через брак трудового стажу. Соціальну пенсію можна оформити у 65 років.

Оформлення виплат відбувається в органах соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання пенсіонера. Для оформлення соцпенсії знадобляться:

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання, а також індивідуальний податковий номер;
  • довідка про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера – протягом 5 робочих днів);
  • декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Раніше ми писали, які існують пенсійні надбавки та як їх отримати. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.