Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для українців у Польщі: як отримати виплати та які є труднощі

Розповідаємо, яким чином українці, котрі через війну евакуювалися до сусідньої країни, зможуть отримувати пенсії та які є труднощі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яким чином громадянам України отримати пенсії в Польщі та які є перешкоди

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які через війну змушені були евакуюватися до Польщі, скоро зможуть отримувати пенсії через місцеві поштові відділення.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук звернула увагу на проблему – більшість літніх людей, які змушені були виїхати до Польщі, зараз не можуть скористатися українською пенсією.

"Більшість літніх людей, які виїхали до Польщі, наразі не можуть скористатися українською пенсією. Маємо знайти шляхи поновити виплати українських пенсій нашим співвітчизникам за кордоном", – заявила вона.

Чи є технічна можливість отримання виплат у сусідній країні

У Кабміні запевнили, що технічна можливість здійснення виплат пенсій українцям у Польщі існує. Водночас гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський наголосив, що країна готова виплачувати українцям пенсії готівкою через міжнародні перекази. Крім того, через пошту наші громадяни зможуть пересилати необхідні пакети документів відразу по Пенсійного фонду, додав Смілянський.

Які можуть виникнути труднощі

Єдина перешкода, яка може виникнути – потреба нормативного врегулювання процедури грошових переказів. Як повідомила Ірина Верещук, наразі відповідний законопроєкт уже розроблений і потребує якнайшвидшого доопрацювання та узгодження, після чого його можна буде передати на ухвалення Верховної Ради.

Як змінюють виплати українцям у Польщі

Польська влада хоче скоротити усі зловживання і максимально ефективно використовувати державні гроші. Тому уряд буде уточнювати й доповнювати чинні нормативно-правові акти. Усе для того, щоби врегулювати питання щодо надання допомоги біженцям у місцях колективного розміщення, організованих державними органами.

Відповідно, з 1 березня 2023 року біженців, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, зобов'яжуть покривати 50% своїх витрат. А з 1 травня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі 180 днів, охоплюватимуть 75% витрат, але не більше 60 злотих з особи на день.

Кого з українців зміни не торкнуться:

  • людей з інвалідністю;
  • дітей;
  • осіб пенсійного віку;
  • вагітних жінок;
  • осіб, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • опікунів щонайменше трьох дітей;
  • осіб, які перебувають у складному становищі, що не дозволяє їм здійснювати внески.

Відомо, що від початку російського вторгнення близько 1,5 мільйона українців отримали статус тимчасового захисту в Польщі.

Раніше ми писали, що українці в Польщі з 18 січня 2023 року змушені сплачувати комісію, якщо знімають готівку з українських банківських карток, раніше зняти гроші можна було безплатно. Також ми писали, яка країна збільшила грошову допомогу українським біженцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.