Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для емігрантів: чи зараховуватимуть українцям стаж, набутий за кордоном

Впровадження нового законопроєкту сприятиме забезпеченню соціальних прав громадян України, які працюють за кордоном

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть зараховувати набутий за кордоном стаж для призначення пенсії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців, які працюють за кордоном, чекають зміни. Згідно з рекомендаціями Парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, можливо, буде введено новий закон, який дозволить враховувати стаж, набутий за межами України, для призначення пенсії.

Про це повідомляє Соціальна інформаційна платформа.

Українцям планують зараховувати стаж, набутий за кордоном

Законопроєкт №9453, який порекомендували Верховній Раді ухвалити, передбачає:

  • зарахування стажу, набутого у колишніх країнах-учасницях СНД, з якими Україна розірвала пенсійні угоди. Також стаж, набутий в результаті вимушеної еміграції, буде враховуватися при призначенні пенсії;
  • при обчисленні розміру пенсії буде враховуватися лише Єдиний соціальний внесок, сплачений в Україні;
  • українці, які тимчасово перебувають за кордоном, зможуть звертатися за призначенням пенсії через консульські установи;
  • зарахування стажу роботи громадян України в тимчасово окупованому Криму за декларативним принципом, з умовою, що пенсіонер не отримує паралельно пенсії від Росії;
  • не зараховувати до вислуги років періодів роботи на державу-агресора з 19 лютого 2014 року. Це стосується періодів військової служби в силових структурах, посад державної служби, роботи в органах місцевого самоврядування та інших державних органах РФ, а також в окупаційній адміністрації.

Як українці можуть оформити та отримувати пенсію за кордоном

Українці, які перебувають за кордоном і досягли пенсійного віку, мають можливість оформити виплати дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Крім того, пенсіонери, які знайшли притулок за кордоном, можуть отримувати пенсію міжнародними переказами через Укрпошту. Ця можливість стосується українських громадян, які раніше отримували пенсію у готівковій формі в Україні.

Хто може докупити страховий стаж

Українці можуть "докупити" страховий стаж навіть за період, коли не працювали. Такі внески дозволяється сплачувати з 16 років. Наприклад, якщо у людини перший запис у трудовій книжці з'явився у 23 роки, вона може сплачувати страхові внески за попередній період до 23 років.

Для укладання договору про добровільну участь у системі страхування потрібно виконати дві головні умови:

  • Вік особи повинен бути не менше 16 років.
  • Особа не повинна була бути ФОПом та не перебувати в трудових відносинах протягом певних періодів.

Для того, щоб докупити страховий стаж, може передбачатися одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди. Проте сума за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на 2, що наразі становить 2 948 гривень (1 474 грн × 2).

Раніше ми повідомляли, які категорії українців мають право на доплату за особливі заслуги. Також ми писали, що деяким пенсіонерам в Україні можуть "заморозити" щомісячні виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.