Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії більше на 54%: кому з українців "світить" така надбавка

Деякі українці можуть отримати дещо більші пенсії, але за однієї умови

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців може збільшити свою пенсію і як це зробити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі громадяни можуть отримати можуть отримати надбавку до пенсії у розмірі 54%, якщо вийдуть на заслужений відпочинок пізніше.

Так, у статті 29 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" йдеться про те, що якщо пізніше вийти на пенсію, то основний розмір виплат збільшується.

Хто з українців може пізніше вийти на пенсію

Громадяни, яким виповнилося 60 років і вони мають за плечима необхідну кількість трудового стажу, можуть відмовитися вийти на пенсію та продовжити працювати. Відповідно, після виходу на пенсію вони отримають надбавку до виплат за наднормативний стаж.

Якою може бути надбавка

Пенсія розраховується з врахуванням повних місяців стажу. Підвищення пенсійних виплат за неповний місяць неможливий. Отже:

  • за кожен повний місяць страхового стажу, якщо рахувати від місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 5 років — на 0,5%;
  • за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи від місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад 5 років — на 0,75%.

Це означає, що якщо відстрочити вихід на пенсію хоча б на рік, то розмір виплат збільшиться на 6%. Якщо вийти на пенсію на 2 роки пізніше — 12%.

Відповідно, якщо звільнитися з роботи та вийти на заслужений відпочинок через 6 років після досягнення пенсійного віку, за наявності страхового стажу, пенсія буде більшою на 54% порівняно з тим, якою могла б бути спочатку.

Індексація пенсій 2023

Для українських пенсіонерів вже у березні проведуть масштабну індексацію пенсій, за результатами якої виплати збільшаться у багатьох категорій громадян. Загалом сума доплати встановлюватиметься індивідуально, але вона не перевищуватиме 1 500 гривень.

Тож пенсії українців зростуть наступним чином:

  • мінімальна пенсія 1 920 грн зросте на 384 грн;
  • до пенсії 2 100 грн додадуть 420 грн;
  • до пенсії 3 000 грн – 600 грн;
  • до пенсії 3 500 грн – 700 грн;
  • до пенсії 4 000 грн – 800 грн;
  • до пенсії 5 000 грн – 1 000 грн;
  • до пенсії 7 500 грн – 1 500 грн.

При цьому пенсіонери віком від 70 років й надалі отримуватимуть вікові надбавки до основних виплат:

  • від 70 до 75 років – 300 грн;
  • від 75 до 80 років – 456 грн;
  • від 80 років – 570 грн.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші розповідав, хто з українців може отримувати 20% надбавки до пенсії та посадового окладу. Також ми писали, чи багато громадян України отримують понад 10 000 гривень пенсії та чому розмір виплат не збільшать.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.