Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Овочі поки що будуть дорогими: коли варто чекати обвалу цін

Ціни на овочі, які вже тривалий час неприємно дивують українців, усе ж знизяться. Але не так скоро, як хотілося б багатьом

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, коли знизяться ціни на овочі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Восени 2023 року вартість овочів з борщового набору повинна знизитися, а ціна на гречку має залишитись без змін.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

"Гречка не здорожчає, овочі для борщу можуть здешевшати восени", – сказав він.

Зокрема, як зазначив Гайду, цього року більшу кількість овочів планують виростити в Одеській області, в центральних та західних регіонах країни. Це вплине на зростання обсягів виробництва, а також відобразиться на цінах. Наприклад, цибуля та морква мають подешевшати.

"Після збору нового врожаю наприкінці літа та восени ми очікуємо збільшення пропозиції овочів. Тоді й ціни можуть піти на спад", – додав Олександр Гайду.

Він також зауважив, що минулого року українські фермери посіяли більше гречки. Як наслідок — її виростили більше, ніж потрібно споживачу. Втім, це дало можливість сформувати резерви.

"Причин для зростання ціни на гречку цього року немає. Ми очікуємо, що аграрії збільшать вирощування та виробництво цієї культури. Тож потреби в імпорті не буде. Ймовірно, ціна збережеться на тому ж рівні, що й зараз", – підкреслив голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики.

Що відбувається з цінами в Європі

Європейці, як і українці, змушені купувати продукти за завищеними цінами. Так, за інформацією журналістів, нещодавно ціни на цукор у ЄС зросли до найвищого рівня за більш ніж десятиліття.

За словами старшого економіста Rabobank Group Маарт'є Війффелаарса, у деяких частинах єврозони ціни на продукти харчування зростають такими темпами, яких не було в післявоєнній історії. За даними минулого тижня, в березні інфляція в єврозоні знизилася до 6,9%. У Франції вона сповільнилась до 6,6%. Але підвищення цін прискорилося до 16%. Подібна ситуація спостерігається в Німеччині, де продовольча інфляція перевищує 20%.

На фоні цього в Європі посилюється соціальне невдоволення, а європейці поступово розчаровуються у владі.

Раніше ми розповідали, чому ціни на помідори та цибулю у 2023 році у декілька разів вищі, ніж минулоріч. Також ми писали, як змінилася вартість борщового набору цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.