Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гаманець спорожніє швидко: як змінилася вартість борщового набору у 2023 році

Українців попереджають про чергове здорожчання продуктів напередодні свят, хоча є й приємні новини

Фото: УНІАН, Google. Колаж: Pro Гроші

Як змінилася вартість борщового набору у 2023 році

Фото: УНІАН, Google. Колаж: Pro Гроші

В Україні з початку 2023 року суттєво подорожчали овочі з борщового набору та м'ясо. Експерти вважають, що вартість продуктів зростатиме й надалі, зважаючи на наближення Великодніх свят.

Про це розповіла 24 Каналу завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало.

На скільки подорожчав борщовий набір

За словами експертки, серед овочів з борщового набору не подорожчав лише буряк. Наразі українці купують його по 10,38 грн, що майже на 13% дешевше, ніж роком раніше. Натомість подорожчали такі овочі, як:

  • капуста білокачанна майже вдвічі – до 25,39 гривні за кілограм;
  • картопля – до 10,45 грн;
  • цибуля ріпчаста – до 57,88 грн;
  • морква – до 46,15 грн.

"Овочі дорожчають під впливом сезонного чинника та Великого посту – внаслідок підвищеного попиту. Тенденція до здорожчання овочів – на 7–10 % – збережеться до кінця великодніх свят", — пояснила Інна Сало.

Великдень вже близько. Що буде з цінами на яйця?

Раніше аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин попереджала, що українцям годі сподіватися на здешевшання яєць. І ось чому:

"Не варто очікувати, що ціни на яйця знизяться, оскільки Великодні свята — це період максимального попиту на продукт впродовж року" – розповіла вона.

Втім, вартість яєць може й не змінитися до Великодня, або ж подорожчати, але не більше ніж на 10-15%.

"Усе таки впродовж вже тривалого часу маємо дуже високу ціну на яйця. Тому ще більше подорожчання "не пропустить" купівельна спроможність споживачів" – підкреслила Світлана Литвин.

Зниження цін, за оцінками експертки, розпочнеться вже після Великодня. Тоді почне спадати попит, а на ринку з'явиться більше пропозицій від домогосподарств (які в Україні виробляють близько половини всього обсягу яєць).

"Вже на початку літа яйця подешевшають на 30-35% від поточної ціни. Тобто, коштуватимуть 45-50 грн за десяток", – вважає аналітикиня.

Раніше ми розповідали, як в Україні незабаром зміняться тарифи на газ для побутових споживачів. Також ми писали, які продукти перед Великоднем подорожчають на 15%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.