Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримали штраф за ухилення від призову? Що робити, якщо повістку вам не вручали

Вибір залишається за людиною – оскаржувати в суді штраф чи заплатити 1 700 грн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям може прийти штраф за ухилення від повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, тож військовозобов’язаним продовжують вручати повістки. Але трапляється, що їм надходять штрафи за ухилення, тоді як повістку вони не отримували.

Що робити в такому випадку, розповіли фахівці.

Адвокат Ростислав Кравець на YouTube-каналі зауважив, що до нього звернувся українець, якому виписали штраф у розмірі 1 700 грн відповідно до статті 210 п. 1 КУпАП (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію). Нібито він не з’явився до військкомату після вручення повістки.

Але, як запевнив військовозобов’язаний, він постійно мешкає за одним місцем реєстрації і не отримував цього документу. Дізнався про штраф у додатку "Дія", де прийшло повідомлення про відкриття виконавчого провадження у зв'язку зі стягненням штрафу.

Адвокат нагадав умови, за якими повістка вважається врученою належно та законно:

  • має містити особистий підпис людини, якій її вручили;
  • не може бути передана третіми особами, навіть близькими родичами, які проживають спільно (в такому випадку вручення неналежне, тож притягнути до відповідальності за неявку в ТЦК неможливо);
  • може вручатися адміністрацією підприємства, де працює військовозобов’язані особа.

Тож, "якщо вам повістка ніде не вручалась, ви ніде не розписувались, то, відповідно, маєте всі підстави для оскарження таких штрафів протягом 10 днів". Фахівець радить не баритися, щоб санкція не переросла у кримінальне провадження.

Як штраф може перетворитися на кримінальну справу

Адвокат Роман Сімутін в Telegram-каналі також рекомендує не сплачувати помилковий штраф за ухилення від мобілізації. До нього вже звернулося понад "десяток людей, яким винесли постанови, при тому що більшість жодного разу не отримували повістки".

На думку спеціаліста, кожна людина саме вирішує, сплачувати 1 700 грн чи ні. З одного боку здається, що гроші невеликі, тож краще заплатити, ніж оскаржувати. Але існує інший бік питання: оплачений штраф фактично означає згоду з правомірним притягненням до відповідальності. Тобто ви визнаєте, що дійсно ухилилися та порушили правила військового обліку.

Тому цілком можливо, що згодом в "Дію" прийде новий штраф, але вже розміром 5 100 грн (за повторне порушення протягом року). Далі, за словами адвоката, матеріали передадуть до поліції для відкриття кримінального провадження.

Аби дізнатися, чи не винесли щодо вас постанову, потрібно стежити за Реєстром виконавчих проваджень та заглядати в мобільний додаток. Як тільки побачите сповіщення про штраф, одразу оскаржуйте постанову ТЦК в суді.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного. Також ми повідомляли про військовий облік під час воєнного стану та розповідали, що хочуть змінити для призовників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.