Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного

Розповідаємо, чи вважається передача даного документа через родичів незаконною

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують отримувати повістки

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили дію воєнного стану до 18 серпня, а отже триває і загальна мобілізація, під час якої отримати повістку можуть усі військовозобовʼязані. Однак чи вважається законним документ, якщо його отримав хтось із родичів призовника?

У даному питанні сайту Pro Гроші допоміг розібратися голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного

Через родичів передавати повістку військовозобовʼязаному можуть, але тут питання в тому, що надалі призовника неможливо буде притягнути до відповідальності, якщо він проігнорував документ та не зʼявився до військкомату. Тобто понести відповідальність він не зможе.

Все через те, що повістка не була вручена належним чином.

Немає підтвердження того, що дружина, сусід чи ще якісь родичі передали цю повістку безпосередньо військовозобовʼязаному. Законодавство у цьому випадку не містить якихось окремих виключень з того, що повістку потрібно вручати якомусь родичу, а не безпосередньо тому, кого збираються мобілізувати, – говорить експерт.

Скільки військові служать у воєнний час

Ще з лютого 2022 року в Україні проголошено воєнний стан. Деякі військові служить понад 11 місяців. Однак є й обмежені строки військової служби, встановлені статтею 23 закону, проте демобілізуватися можливо на підставах, вказаних в статті 26 або у разі наказу Президента про демобілізацію або скасування воєнного стану.

У 2023 році військові служать:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;

  • до 18 місяців ― солдати й матроси, сержанти й старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами й старшинами. Від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;

  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

За бажанням військовослужбовців строк проходження служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не довше граничного віку для служби. Такі умови діють лише під час воєнного стану. Детальніше читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чого не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми повідомляли, за що військовозобов’язаним загрожують штрафи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.