Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть викликати до військкоматів телефонним дзвінком

Представники ТЦК можуть зателефонувати призовнику, але зазвичай такі дзвінки розцінюються як рекомендаційні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що робити призовникам, якщо їм зателефонували представники ТЦК

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої чоловікам призовного віку можуть вручати повістки в будь-якому громадському місці. Проте, чи можуть представники ТЦК викликати призовників до військкоматів за допомогою телефонних дзвінків?

Про це розповів провідний юрист-консультант компанії Nota Group Антон Маринич виданню РБК-Україна.

За його словами, якщо номер людини знаходиться у вільному доступі, то представники ТЦК можуть без проблем його отримати. Але запрошувати призовників до військкоматів таким чином вони не можуть. Зазвичай такі телефонні дзвінки розцінюються як рекомендаційні.

"Тобто, якщо вам зателефонували представники ТЦК та повідомили про необхідність з'явитися до військкомату, за ігнорування такого дзвінка ви не понесете ніякої відповідальності. Адже офіційним документом вважається лише повістка, яка видана призовнику особисто під підпис", – каже юрист.

Наразі серед військовозобов'язаних осіб є ще й резервісти, які вже мають мобілізаційне розпорядження та з моменту оголошення воєнного стану або в інших конкретних випадках мають невідкладно з'явитись до ТЦК без вручення повістки.

Що дозволили робити ТЦК

Раніше ТЦК не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Проте, відтепер уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Наразі ТЦК мають повноваження сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб офіцерського складу;
  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому такі нововведення не розповсюджуються на військовозобов'язаних й резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. Також ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Чи можуть вручити повістку при перетині кордону

Прикордонники в Україні не вручають повістки, адже це не входить до їх повноважень чи службових обов'язків. Виключенням є незаконний перетин кордону, тоді співробітники ДПСУ можуть затримати таку особу та передати інформацію до певних органів.

Раніше ми розповідали, чи надсилатимуть повістки через "Дію". Також ми писали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.