Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Онлайн-послуги Пенсійного фонду: що доступно українцям

Розповідаємо, якими онлайн-послугами Пенсійного фонду можуть користуватися українці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якими послугами ПФУ можна скористатися онлайн

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України пенсіонери можуть скористатися низкою онлайн-послуг та зекономити свій час.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

На вебпорталі електронних послуг ПФУ українці можуть користуватися такими онлайн-послугами:

  • отримувати дані персональної електронної облікової картки застрахованої особи й інші відомості з Реєстру застрахованих осіб (інформація про дохід, сплачені страхові внески, набутий страховий стаж);
  • контролювати сплату роботодавцями страхових внесків;
  • мати доступ до наявних відомостей своєї електронної трудової книжки;
  • мати доступ до своєї електронної пенсійної справи (пенсіонери);
  • подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, житлової субсидії чи пільги;
  • подати заяву на оформлення пенсійного посвідчення;
  • надіслати дані для внесення змін до пенсійної справи;
  • подавати звернення (запити, пропозиції) та переглядати стан їх опрацювання;
  • отримувати та переглядати повідомлення від Фонду.

Також на вебпорталі є можливість порахувати орієнтовний розмір майбутньої пенсії за допомогою сервісу "Пенсійний калькулятор".

Індексація пенсій-2023

В Законі "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" вказані конкретні терміни індексації. Це механізм, яким підвищуються грошові виплати з урахуванням інфляції, аби компенсувати зростання споживчих цін на товари й послуги.

В пресслужбі Міністерства соціальної політики повідомили, що індексація пенсій має проводитись щороку з 1 березня з урахуванням рівня інфляції та динаміки середнього рівня заробітної плати у попередні три роки. Уряд, як це було раніше обіцяно прем’єр-міністром та президентом, здійснюватиме процедуру вчасно.

Раніше українців готували до перенесення індексації пенсій на квітень, однак в Мінсоцполітики гарантують справедливу допомогу громадянам, попри складні економічні чинники та повномасштабну війну в Україні. Пріоритетом уряду залишається забезпечення населення фінансовими надходженнями.

Насамперед індексація торкнеться страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років. Потім збільшення виплат можуть очікувати чорнобильці з інвалідністю та ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Раніше ми розповідали, чому пенсіонери більше не зможуть працювати за трудовими договорами. Також ми писали, які знижки можуть отримати пенсіонери в Україні. Більше про пенсії та субсидії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.