Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обов'язково для кожного: як захистити свої фінанси та оселю на випадок нової атаки РФ

Разом з експертами розбираємось у основних етапах для підготовки до непередбачуваних ситуацій з енергетикою

Фото: ДТЕК, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Експерти дали фінансові та енергетичні поради українцям

Фото: ДТЕК, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Росія почала масовану атаку на енергетику України та мирних мешканців, чим викликала паніку у деяких громадян. Багато хто побіг в магазини за свічками або задумався про купівлю електрогенератора на випадок нових відключень світла.

Сайт Pro Гроші зібрав думки різних фахівців про те, як підготувати себе, свою оселю та свої фінанси на випадок схожих ситуацій.

10 жовтня у темряву майже повністю поринув Львів, чимала частина Києва, інші великі міста і невеликі селища. Ще ввечері електроенергію вдалося відновити майже усюди, а зранку світло з’явилося у Львові, який зазнав потужних руйнувань інфраструктури.

Щоправда, вже наступного дня, 11 жовтня, РФ продовжила свій ракетний терор і знову поцілила у львівську критичну інфраструктуру. Зрозуміло, що агресор не залишить намагань налякати українців цими обстрілами, тож потрібно знати, як діяти наступного разу.

Що робити з грошима?

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ радить нічого кардинально не змінювати. Експерт закликає не бігти у обмінники та банки за доларами чи готівкою, адже єдине, чого ви досягнете – це створення зайвого навантаження на фінансову систему країни та штучного ажіотажу.

Так, подібних масштабних ударів давно не було, тим не менш, ракетні обстріли відбуваються постійно і у тому ж Харкові чи Миколаєві вони йдуть із ще більшою інтенсивністю. Головна ціль Росії навіть не руйнування критичної інфраструктури, вона інформаційно-психологічна. Не просто так ці удари супроводжуються ІПСО, одразу після запуску ракет з’являються фейки про напад з боку Білорусі.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Зараз ворог скоротив кількість обстрілів, однак постійно випускає вже не таку велику кількість ракет, щоб максимально продовжити тривалість повітряної тривоги, під час якої не працюють ні магазини, ні фінансові установи.

У такій або гіршій ситуації вам дійсно може знадобитись певна кількість готівкової гривні, щоб у разі чого розплачуватись на ринку або швидко затулити фінансові дірки.

Однак переводити всі свої гроші у гривні, а потім ще й у готівку не потрібно, тим паче не потрібно робити це в паніці у один день.

За можливості, під час війни, потрібно мати тримісячний запас родини у вигляді готівкової гривні. Під час війни може раптово виникнути потреба терміново заправити авто, поїхати в інше місто, зняти там квартиру чи купити якісь ліки, – радить експерт.

За один раз його навряд чи зможе сформувати велика кількість українців, тож це треба робити поступово, щоб не зашкодити ні собі, ні економіці. Наприклад, відкладати 15-20% від доходу щомісяця і за 5 місяців ви зможете накопичити необхідну суму.

У валюту ж треба переводити лише надлишки, тобто вільні гроші, а не ті, що можуть знадобитись тут і зараз.

Це потрібно робити спокійно та у плановому режимі, якщо панікувати та намагатися все це зробити одночасно, ви просто спиляєте сук, на якому сидите, – попереджає Кущ.

Підготовка до енергетичної атаки

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко перш за все радить не панікувати і наголошує, що рекомендації для мешканців багатоповерхівок і приватних будинків – відрізняються.

Легше буде останнім, впевнений експерт, тож якщо у вас є можливість перечекати якісь важкі дні у приватному будинку, то зробіть це.

Люди, які живуть у великих містах, але мають якісь дачі чи будь-які заміські будинки, вони можуть на час ось таких постійних повітряних тривог чи проблем з електропостачанням переїжджати туди. Але потрібно підготувати таке помешкання належним чином.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Найкраще мати власну піч або котел на твердому паливі (дрова, пелети), адже це робить ваше опалення повністю автономним від загальних мереж, які можуть пошкодити. Щоб краще зберігати тепло всередині, добре утепліть всі шпарини та, по можливості, усі стіни будинку.

У квартирі буде важче, тож Омельченко радить зробити запас чистої води, продуктів, що не псуються, обов’язково купити батарейки та мати приймачі, які працюють саме на них.

Сірники та свічки навряд чи вам допоможуть, краще запастися ліхтариками на батарейках та павербанками, щоб була змога заряджати техніку.

Не зайвим буде і теплий домашній одяг, це підтверджує і інший експерт – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Для того, щоб мати тепле помешкання взимку, можна або збільшити споживання енергоносіїв, або зберегти ті, які ви і так отримуєте. Треба перевірити вікна, подивитися, що коїться в під’їзді, на скільки добре утеплені двері, тобто зробити усе можливе для того, щоб не втратити тепло.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Експерт наголошує, що велика кількість сірників вам не допоможе, особливо у багатоквартирному будинку, де навіть теоретично не передбачено встановлення "буржуйок".

Однак у квартирі теж можна мати власний котел, якщо це дозволено у вашому місті та типі будинку. У такому разі Омельченко радить газовий, оскільки мережі для постачання блакитного палива не так просто пошкодити, як електромережі, однак наголошує, що під час війни не можна гарантувати на 100% майже нічого.

Якщо ви перебуваєте у небезпечній близькості від театру бойових дій і держава пропонує вам евакуюватись – не нехтуйте цією пропозицією, адже у вашому випадку зима може бути набагато складніше, ніж здається.

Електрогенератори – за та проти

Прилади почали користуватися великим попитом, хоча це геть не дешеве задоволення. Від власного електрогенератора дійсно можна зарядити телефон чи використати енергію для роботи чогось іншого, однак варто пам’ятати, що вони працюють не просто так.

Для роботи генераторів потрібні або бензин або дизель, тож жоден експерт не радить купувати його мешканцям багатоповерхівок.

Генератор працює на бензині і він його "п’є" неначе воду, тому, якщо у вас є зайві гроші і ви можете придбати 100-150 літрів бензину, можете купити. Але він все одно не замінить централізованого електропостачання та не потрібен у міській оселі, – каже Пендзин.

Володимир Омельченко додав, що окрім того, що це безглуздо, це ще й небезпечно у квартирі, оскільки під час роботи він виділяє у повітря шкідливі речовини і мешканці можуть просто задихнутись у вихлопах.

А от для власників приватних будинків це може бути непоганим рішенням, особливо, якщо розщедритись на недешеву модель, яка працює на дизелі і має великий запас потужності. Це дасть змогу пережити майже будь-які перебої у енергетиці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які запаси питної води потрібні на одну людину і розповідав, як підготуватися до важкої зими і скільки на це потрібно грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.