Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запаси під час воєнного стану: скільки води потрібно на людину

Рекомендується запастися водою не тільки для пиття чи приготування їжі, але й для технічних потреб

Фото: ТСН. Колаж: Pro Гроші

Українська влада рекомендує запасатися питною та технічною водою на випадок відключення постачання

Фото: ТСН. Колаж: Pro Гроші

Після 10 жовтня, коли на територію України прилетіли десятки ракет, постає питання про створення стратегічних запасів на випадок відсутності світла, газу чи води. Армія окупантів продовжує обстрілювати інфраструктуру, через що страждають мешканці населених пунктів, куди ракети навіть не влучали.

Не виключено, що ескалація війни може призвести до відключення на невизначений час необхідних для комфортного життя комунальних послуг, зокрема, водопостачання. Тож рекомендують робити запаси рідини, щоб не бути позбавленими життєво важливого ресурсу зненацька.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка кількість води потрібна одній людині, та як правильно запасатися під час воєнного стану.

Розрахунок літрів води на сім’ю

Вважається, що одна особа повинна щоденно вживати близько двох літрів води. Хоча це не є константою для всіх: в ідеалі варто пити чисту рідину тоді, коли з’являється спрага, і лише скільки може прийняти шлунок. Однак, спеціалісти рекомендують робити запаси більші, з розрахунку 3 літри на людину в день.

Якщо у вашій родині чотири особи, на місяць варто запасти близько 360 л води. Хоча зважайте на такий фактор, як пора року. Влітку при високій середній температурі повітря людина здатна випити навіть більше, а взимку дехто не споживає і літра за добу.

Звісно, при створенні стратегічних запасів потрібно окремо зберігати рідину для приготування їжі та технічну воду для гігієни. В середньому вистачить 10-12 літрів на день одному члену сім’ї.

В якій тарі зберігати запаси води

Оптимальним варіантом зберігання називають скляні резервуари, хоч вони мають вагомий недолік: тендітність матеріалу. Скло легко розбивається та може втратити придатність для використання при мінімальному пошкодженні, що не можна допускати під час далекої подорожі чи довгого перебування в укриттях.

Також рекомендують набирати воду в алюмінієві тари або ємності зі сталі, що не ржавіє. У першого варіанту також є недолік – купувати такі каністри буде недешевим задоволенням. А тари з нержавіючого матеріалу здатні надавати питній воді неприємний металевий присмак.

Тож головною рекомендацією залишається пластик. Пляшки можна легко зберігати й носити з собою, вони зручні та ергономічні, недорогі та багаторазові у застосуванні. Перед вливанням рідини варто продезінфікувати тару спиртом і закрити кришкою на деякий час, щоб пари розчину вбили будь-які мікроби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що початок опалювального сезону 2022-2023 переноситься. Також ми повідомляли, як економити зарядку на телефоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.