Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обмежень немає? Скільки потрібно давати кишенькових грошей дитині

Разом з експертом розібралися, чи є обмеження щодо суми кишенькових грошей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку суму кишенькових можна давати дитині

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дитині важливо давати кишенькові гроші, адже так батьки починають фінансово її виховувати. Вона самостійно вчиться розпоряджатися грошима, витрачати або заощаджувати. Однак, чи є певні обмеження, скільки потрібно давати дитині кишенькових грошей?

Про це сайту Pro Гроші розповів засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua Любомир Остапів.

Кишенькові гроші для дитини

Насамперед потрібно розуміти, що сума кишенькових залежить від багатьох факторів, наприклад, де живе дитина, чи безплатне харчування в школі, та які є потреби.

Я знаю, що деякі батьки дають 250 гривень на тиждень, деякі дають більше або менше, це також залежить від віку дитини. Батьки мають розуміти, що дитина хоче купити, та, виходячи з цього, розраховувати суму кишенькових.
Любомир Остапів

Любомир Остапів

Засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет", партнер iPlan.ua

Експерт також зазначив, що важливо трохи збільшувати цю суму, десь на 20%, адже за допомогою кишенькових грошей батьки мають навчити дитину не тільки витрачати, а й відкладати (хоча б 10% від суми).

Сума кишенькових для кожної дитини є індивідуальною. Якщо говорити про те, скільки потрібно давати грошей, необхідно враховувати безліч факторів. Наприклад, чи проживає дитина у великому місті, чи є в неї хобі або якісь захоплення, – каже Остапів.

Він також додав, що немає конкретних обмежень щодо суми кишенькових грошей, але все має бути в рамках розумного та залежати від потреб дитини.

Як грошима не зіпсувати життя дитині

Щоб цього уникнути, експерт радить батькам дотримуватися трьох основних правил:

  1. Батьки мають бути фінансово грамотними й давати хороший приклад своїм дітям.
  2. Не дозволяти всього. Дати зрозуміти дітям зв'язок між працею і грошима (що гроші – це достойна оплата праці).
  3. Не тиснути на дітей грошима.

Щодо третього правила, мається на увазі позбавляння дитинства заради майбутніх цілей. Наприклад, батьки весь час працюють, щоб мати змогу оплатити престижний університет або здійснити якусь мрію, при цьому майже не бачать дитину, – зазначив експерт.

Як дати дитині все без грошей

Якщо не говорити про різні матеріальні потреби, наприклад, купівля продуктів або одягу, то для дитини важливі взаємовідносини з батьками, адже це точно не можна купити. Коли з батьками стосунки теплі та радісні, вона відчуває себе щасливою, незалежно від того, заможна сім'я чи ні.

Раніше ми розповідали, як навчити дитину заробляти гроші. Також ми писали, які помилки дитинства можуть впливати на ваш бюджет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.