Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Документи для розлучення 2023 – все, про що необхідно знати

Детально розбиралися, які документи треба подати для розлучення та скільки часу дають подружжю для примирення

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Розлучитися можна у РАГСІ або через суд

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує два варіанти розірвання шлюбу – через органи РАГСу або в судовому порядку. У більшості випадках звернення до суду не потрібне, все вдається вирішити набагато простіше.

Сайт Pro Гроші розбирався, які документи потрібно подати подружжю для розірвання шлюбу у 2023 році, чи можна все зробити самостійно або краще звернутися до нотаріуса.

Які документи потрібні для розлучення через РАГС

Згідно з Сімейним кодексом, якщо подружжя вирішило розлучитися, не не має спільних неповнолітніх дітей у віці до 18 років, а дружина на момент розриву відносин не вагітна, то процедуру оформляють в РАГСі. Для цього слід надати такі документи для розлучення:

  • письмову заяву в ЗАГС за місцем, де подружжя мало останнє спільне проживання або прописки (місця проживання) будь-кого з подружжя. Кожна сторона заповнює відповідну частину документа встановленої форми про розлучення, з метою підтвердження взаємного наміри розлучитися;
  • при собі потрібно мати свідоцтво про шлюб (копію), аби підтвердити факт укладення шлюбу сторонами;
  • паспорти подружжя.

Скільки часу дають на примирення

Від дня подачі документів парі дають два місяці на примирення. Після завершення цього терміну виконавець призначає дату явки подружжя в РАГС і реєструє розірвання шлюбу. Після чого видається свідоцтво про розлучення.

Якщо ж подружжя передумало розлучатися, воно має право відкликати раніше подану заяву без будь-яких матеріальних втрат.

Які документи потрібні для розлучення через суд

Ухвалюючи рішення про подачу позовної заяви на розлучення в суд, потрібно правильно підготуватися, складаючи необхідні документи. Їх діапазон обумовлений індивідуальним характером справи, і в кожному конкретному випадку вони можуть відрізнятися один від одного. Найбільш важливі і часто запитувані документи для розлучення:

  • два примірника позовної заяви;
  • квитанція з оплати судового збору;
  • копія свідоцтва про укладення шлюбу;
  • ксерокопія паспорта заявника;
  • свідоцтво про народження дитини/дітей (копії).

Документи для розлучення повинні містити такі відомості:

  • особисті дані позивача і відповідача (імена та прізвища, адреси);
  • повноваження батьків, місце проживання дітей, розмір виплати аліментів та пропозиції щодо контакту з дітьми;
  • обгрунтування позовної заяви – вказівка ​​основних причин, що призвели до розірвання шлюбу, опис положення неповнолітніх дітей, а також зазначення доказів, що підтверджують процесуальну позицію.

Що таке позов про розлучення

Варто пам'ятати, що позов про розлучення може подати кожна людина, склавши відповідне прохання про розірвання шлюбу. Важливо, щоб особа, яка має намір подати на розлучення, склала короткий опис доказів, що між подружжям відбувся повний розрив відносин. Це дозволить юристу розібратися в ситуації, що склалася між чоловіком і дружиною і порадити які документи потрібні для розлучення.

Чи довго чекати на рішення суду

Від моменту подання всіх необхідних для розлучення документів, подружжю дається місяць на відновлення відносин, протягом якого вони можуть відкликати його. Якщо судом встановлено, що заява відповідає волевиявленню сторін і після розлучення не будуть порушені права подружжя, а також спільних дітей, тоді виноситься рішення шлюб розірвати.

Коли розлучення неможливе

В Україні законодавством заборонено розривати шлюб під час вагітності дружини, а також протягом року від моменту народження дитини. Однак тут є ряд винятків – розлучитися з вагітною дружиною або за наявності дітей до 1 року можна в зазначених нижче випадках:

  • відомості про чоловіка як батька дитини виключено із свідоцтва про народження дитини;
  • протиправну поведінку щодо другого з подружжя або дитини (склад злочину);
  • батьком зачатої або народженої дитини визнано іншого чоловіка (заява про визнання батьківства).

Вартість розлучення в судовому порядку в 2023 році

Основними витратами в процесі розлучення є оплата послуг адвоката або юриста в сімейних справах. Також сплачується судовий збір за подачу позову, сума якого становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб:

  • на 1 січня 2023 року – 1073,60 грн;
  • на 1 липня 2023 року – 1073,60 грн;
  • на 1 грудня 2023 року – 1073,6 грн.

Також ми писали про те, яка ціна розлучення в Україні у 2023 році та яких помилок можна припуститися при розірванні шлюбу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.