Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок землі у 2024 році: чому ціна на паї неминуче виросте

Які зміни на ринку землі чекають на українців у 2024 році та до чого потрібно бути готовим

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна на землю виросте у 2024 році, що стане причиною змін на ринку землі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок землі в Україні продовжує працювати, попри війну. На думку експертів, незабаром скупка земельних ділянок стане більш активною, а ціни на них почнуть зростати.

Про те, що відбувається з ринком землі України, розповіла редакція Pro Гроші.

Рушійним чинником росту вартості землі є відкриття ринку для юридичних осіб. Таке положення набуде чинності з 1 січня 2024 року.

"Вийдуть на ринок ті, хто довго чекає – юридичні особи, які бажають мати землю у власності, щоб мати можливість розвивати тривалі інвестиційні проєкти. Це, звичайно, спричинить зростання ціни", – повідомив керівник цифрового відомства Мінагрополітики Денис Башлик.

Зараз ринок землі доступний лише для фізичних осіб, які можуть придбати не більше 100 гектарів. Однак процес купівлі земельних ділянок значно активізується після відкриття ринку для юридичних осіб, адже вони зможуть купувати до 10 тис. гектарів.

На думку Дениса Башлика, у західних регіонах, які знаходяться далеко від лінії фронту, ціни уже достатньо високі:

  • Тернопільській – $1,4 тис.;
  • Львівській – $1,45 тис.;
  • Івано-Франківській – $2 тис.

Як змінилась ситуація на ринку землі з 2021 року

За словами голови Державної служби України з геодезії, картографії та кадастру Дмитра Макаренка, у 2021 році за перші пів року роботи ринку землі було випущено в обіг понад 100 тис. гектарів, а у воєнний 2022 рік ринок просів і в обіг було випущено 69 тис. гектарів.

Можна помітити також активізацію фізичних осіб — напередодні нового етапу ринку землі вони намагаються встигнути придбати землю за доступною ціною, доки вона сильно не піднялась.

"У 2023 році станом на жовтень ми вже бачимо, що вже майже 80 тис. га реалізовано та показники наближаються до довоєнних", — повідомив Макаренко.

Загалом з моменту відкриття ринку землі у 2021 році процес купівлі-продажу ділянок був не надто активним. Було задіяно лише 1% від можливих обсягів. Однією із причин була низька ціна, тому власники паїв не поспішали продавати свою землю. Однак з підвищенням попиту і ростом цін, якщо їм запропонують прийнятну вартість, вони активніше продаватимуть свої земельні ділянки.

Раніше ми писали, як нова пенсійна реформа вплине на розмір виплат, а також про ціновий бум на ринку нерухомості Києва.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.