Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий тендер обурив українців: на що може піти 14,5 млн гривень з держбюджету

Знову в центрі скандалу з тендерами опинилося державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення"

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть витратити мільйони на сценарії для серіалу

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують витратити 14,5 мільйонів гривень на написання/адаптацію сценаріїв для зйомок серіалу. Замовником виступило ДП "Мультимедійна платформа іномовлення", яке нещодавно також уклало договір на послуги з виробництва аудіовізуального твору під назвою "Вглиб кролячої нори".

Тендер з’явився на майданчику Prozorro.

В інформації, опублікованій на сайті публічних закупівель, вказано, що гроші підуть на реалізацію чотирьох етапів написання сценарію для драматичного серіалу "Кронін". Він складатиметься з восьми серій по 45 хвилин.

Плюс виконання передбачає частковий технологічний цикл виробництва. Переможцем тендеру стала компанія "МАМАС ПРОДАКШН", яка взялася завершити надання послуг до кінця 2023 року.

Договір про надання послуг (сценарії для серіалу "Кронін")
Договір про надання послуг (сценарії для серіалу "Кронін")
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Водночас угода набула скандального розголосу, адже одразу Державна аудиторська служба України отримала кілька скарг від українців із приводу доцільності використання державних коштів на вказані потреби під час війни.

Зокрема, автори скарг вважають, що податки громадян повинні йти на обороноздатність країни, військові цілі, купівлю засобів захисту, медичних препаратів для ЗСУ тощо. Плюс люди звернули увагу на завищену вартість, що є порушенням законодавства у сфері закупівель.

"Завищена ціна на закупівлю некритичної потреби, недоцільні та необґрунтовані витрати у військовий час – це загрожує національній безпеці", – констатували у звернені до Держаудитслужби. Водночас станом на 1 вересня відповіді на скарги немає.

Тендер з переплатою в майже 400 млн гривень

Нещодавно ми розповідали, що Кременчуцький заклад дошкільної освіти №63 опублікував тендер на купівлю кухонного термометра довжиною 19,5 см в одному екземплярі. Такий лічильний прилад в українських магазинах коштує мінімум 150 грн.

Водночас замовник встановив іншу вартість закупівлі. Сума перевищувала потрібну в 3 мільйони разів. Керівництво дитячого садка вирішило, що знадобиться 384 млн гривень, аби забезпечити заклад термометром. Що цікаво, виконавець дуже швидко знайшовся. Ним став місцевий ФОП Андрій Чорноіван, який займається роздрібною торгівлею газетами та канцелярськими товарами.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Тендер на купівлю термометра для дитсадка

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Тендер на купівлю термометра для дитсадка

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Обидві сторони навіть встигли укласти договір про співпрацю, і лише наступного дня виявилося, що замовник сильно помилився у цифрах. Тож угоду розірвали "у зв’язку з механічною помилкою". Але українці, коли дізналися про дивну ситуацію, почали розмірковувати: чи дійсно мала місце звичайна одруківка, чи ж у кременчуцькому дитсадку хтось намагався привласнити велику суму коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на що йдуть мільйони з місцевих бюджетів і розповідав про топ-10 найбільших тендерів тижня. Також ми повідомляли, що депутати віддадуть 5,4 млн гривень за дрони дивному ФОПу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.