Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цей тендер все переплюнув: за що в дитсадку мало не переплатили 384 млн гривень

Заклад дошкільної освіти у Кременчуці хотів купити кухонний термометр, тож оголосив тендер на Prozorro

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Кременчуці відбувся дивний тендер для дитячого садка

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом з’являється багато прикладів дивних публічних закупівель, проведених за допомогою майданчика Prozorro. Нерідко замовники підписують договори з підрядниками на суми, вищі ринкових. Така ситуація сталася з дитячим садком Кременчука, керівництво якого хотіло переплатити за товар майже 400 млн гривень.

Інформація про тендер доступна на сайті Prozorro.

Замовником став Кременчуцький заклад дошкільної освіти №63. Йому знадобилася купити кухонний термометр довжиною 19,5 см в одному екземплярі. Термін реалізації встановили солідний – з 28 серпня по 31 грудня 2023 року.

Зголосився поставити садочку лічильний прилад місцевий підприємець Андрій Чорноіван, основна діяльність якого, згідно з системою YouControl – роздрібна торгівля газетами та канцелярськими товарами в спеціалізованих магазинах, а також надання поліграфічних послуг.

Власне, підрядник погодився придбати для закладу потрібний товар за встановлену суму – 384 млн гривень. Дивина в тому, що кухонний термометр в Україні коштує приблизно 150 грн (мінімальна вартість). Отже, керівництво дитячого садка хотіло купити продукцію у 3 мільйони разів дорожче.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Тендер на купівлю термометра для дитсадка

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Тендер на купівлю термометра для дитсадка

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Що цікаво, тендер спочатку успішно завершили, угоду між замовником і виконавцем підписали. І лише після цього з’ясувалося, що допущена помилка в сумі. Наступного дня договір розірвали "у зв’язку з механічною помилкою". В соцмережах українці розмірковують, що це насправді було: дійсно одруківка та банальна неуважність, чи чергове намагання привласнити кошти.

У Кременчуці звикли переплачувати на тендерах

Нещодавно ми розповідали, що Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради також відзначився на тендері. Депутати вирішили придбати для користування 15 ноутбуків, тож опублікували оголошення на майданчику Prozorro. Вартість закупівлі встановили на рівні 1,5 млн гривень. Модель пристроїв – Dream Machines RG3060-15.

Згодом було укладено договір із виконавцем ТОВ "АКТИВБУД-М". Проблема в тому, що в українських інтернет-магазинах один ноутбук вказаної моделі коштує в середньому 55 тисяч гривень. А влада Кременчука виділила на техніку 100 тисяч гривень. Тобто була переплата у 2 рази. Депутати вирішили віддати підряднику на 700 тисяч гривень більше, ніж потрібно.

До речі, ми також писали про десятку найбільших тендерів тижня, у період з 21 по 27 серпня. Близько мільярда гривень у тій же Полтавській області планують витратити на утримання автомобільних доріг. У рейтинг увійшли такі закупівлі:

  • 996 млн гривень – на дороги загального користування місцевого значення Полтавської області;
  • 810 млн гривень – на купівлю газу для Укрзалізниці;
  • 689 млн гривень – на продукти харчування для ЗСУ від Міноборони;
  • 670 млн гривень – на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Вінницькій області;
  • 605 млн гривень – на капітальний ремонт багатоквартирного житлового будинку в Ірпені від Київської обласної державної адміністрації;
  • 604 млн гривень – знову на продукти харчування для ЗСУ;
  • 418 млн гривень – на технічне переоснащення програмно-технічного комплексу Ovation для філій ПрАТ "Укргідроенерго";
  • 285 млн гривень – на утримання автомобільних доріг Калуського району Івано-Франківської області;
  • 203 млн гривень – на ремонт автомобільної дороги Гракове – Базаліївка;
  • 201 млн гривень – на купівлю електроенергії для "Криворізької теплоцентралі".

Думки українців з приводу тендерів розділилися. Але більшості наших громадян незрозуміло, чому на ремонти та утримання доріг вирішили витрачати кошти саме наприкінці літа.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що депутати віддадуть 5,4 млн гривень за дрони дивному ФОПу. Також ми повідомляли, що тендер на майже 300 млн гривень скасовано і розповідали, чому Енергоатом відмовився від електробусів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.