Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий рік під час війни: скільки грошей на святкування витратили найбільші міста України

Через війну багато обласних центрів зменшили до мінімуму витрати із місцевих бюджетів перед святами

Фото: УНІАН, КМДА, Олександр Сєнкевич. Колаж: Pro Гроші

Набільші міста України скоротили витрати на Новий рік

Фото: УНІАН, КМДА, Олександр Сєнкевич. Колаж: Pro Гроші

Через війну, відключення світла та дефіцит місцевих бюджетів більшість обласних центрів цього року відмовилися від новорічних ялинок.

Рух "Чесно" проаналізував, скільки коштів витратили на новорічні свята 2022–2023 років з місцевих бюджетів 16 міських рад.

Так, у Києві та Львові ялинки встановлювали за кошти бізнесу. Тоді як у Миколаєві, Івано-Франківську та Сумах містяни власноруч прикрашали ялинки.

Маківки новорічних дерев цього року прикрашають тризуби, протитанкові їжаки, а самі дерева обгортають маскувальними сітками.

Новорічна ялинка в Миколаєві
Новорічна ялинка в Миколаєві
Фото: Олександр Сєнкевич

Новий рік не на часі?

За даними аналізу, більшість міськрад перерозподілили кошти, передбачені на організацію новорічних свят, та відмовились встановлювати ялинку.

У містах, де ялинки все-таки встановили, кошти із бюджетів на це виділили мінімальні. Так, наприклад, більшість міст використовували ялинки та декорації минулих років. Зекономити бюджетні кошти значною мірою допомогли бізнес та самі громадяни.

Наприклад, жителі Миколаєва самостійно прикрасили ялинку, а у Сумах виготовили майже 2000 прикрас для живих ялинок у рамках новорічної акції "Моя іграшка для ялинки громади". У Львові ялинку подарував місцевий підприємець та встановили її безкоштовно.

Київ також не виділяв кошти з міського бюджету для встановлення ялинки. До міської влади надходили пропозиції від меценатів, соціально відповідального бізнесу та громадськості щодо встановлення новорічного дерева за кошти приватного сектору. Однією з таких пропозицій столична влада скористалася.

На що пішли гроші із міських бюджетів

Міськради витрачали значну частину коштів на створення новорічної атмосфери для дітей та придбання подарунків. Зокрема 7,5 млн грн передбачено на подарунки для дітей у Полтаві, 2,7 млн грн – у Вінниці, 1,9 млн грн – в Ужгороді.

Водночас, витрати на встановлення ялинок та декорації цьогоріч рекордно низькі. Аналітики "Чесно" зробили запит до міськрад та отримали відповіді щодо новорічних витрат у 16 обласних центрах. Так, сумарно ці 16 міст витратили 191 тисяч гривень зі своїх бюджетів на декорації ялинок та оформлення локацій.

Серед найбільш значних витрат:

  • 17 тисяч гривень у Луцьку на оформлення новорічних локацій;
  • 63 тисяч гривень у Миколаєві на технічне обслуговування та ремонт гірлянд;
  • 50 тисяч гривень в Ужгороді на придбання світлової конструкції для фотозони;
  • 38 тисяч гривень у Житомирі для облаштування локації "Резиденція Святого Миколая";
  • 23 тисячі гривень у Чернівцях на оформлення фотозон.

Наскільки зменшилися витрати, у порівнянні з 2021 роком

За даними Руху "ЧЕСНО", святкування новорічних свят у минулому році обійшлося 17 містам у понад 50 мільйонів гривень.

Найбільше коштів витратила міська влада Одеси – 12,7 млн гривень. На другому місці за новорічними витратами опинилося Запоріжжя – 10,5 млн гривень. Трійку міських бюджетів з найбільшими витратами перед Новим роком замикає Вінниця з 7 млн гривнями.

Щодо Києва – на новорічні святкування міська влада передбачила 5,26 млн гривень. Тоді як найменш економними виявилися Львів та Тернопіль – 242 і 199 тисяч гривень відповідно.

Тобто цього ж року витрати значно менші – лише 191 тисяча гривень, тоді як минулого року це було понад 50 млн гривень.

Раніше ми писали, скільки грошей витратять на новорічні свята у Польщі, США та Великій Британії. Також ми розповідали, у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.