Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий історичний максимум не за горами? Чому ціна золота дивує всіх

Найближчим часом вартість золота може встановити новий історичний рекорд

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Ціна золота різко йде вгору та може побити історичний рекорд

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Починаючи з вівторка, 4 квітня, ціна золота тримається вище позначки у 2 000 доларів. Передбачається, що протягом кількох місяців вартість сягне історичного максимуму та встановить новий рекорд.

Дані наводить ресурс investing.com.

Нагадаємо, нинішній максимум дорівнює 2 075 доларів за унцію. Стільки золото коштувало в серпні 2020 року. Різке падіння почалося в березні 2022 року, поки в жовтні значення не зупинилося на рівні 1 660 доларів. Відтоді відбувається поступова стабілізація та підвищення вартості: експерти прогнозують, що тенденція призведе до встановлення рекорду вже за кілька місяців.

Станом на ранок, 7 квітня, ціна на дорогоцінний метал – 2 024 долари за тройську унцію. Перетнувши психологічну позначку, ресурс дав поштовх біржовим спекулянтам встановити квітневий колл-опціон зі страйком 2 100 доларів. Як повідомляє видання Bloomberg, цей похідний інструмент позитивно впливає на динаміку росту цін, тож не виключено, що до початку травня золото зможе подолати цю позначку.

Щобільше, з огляду на хороші перспективи, вже є червневі колл-опціони зі страйком. Вони торгуються, виходячи з ціни 2 300 доларів, тобто учасники ринку очікують, що через кілька місяців золото коштуватиме більше на 200 доларів.

Що може стати причиною різкого зростання

Постає питання, чому показники різко змінили вектор і прямують вгору, хоча ще наприкінці 2022 року ніхто не передбачав серйозних змін. Власну думку з цього приводу висловив голова податкового комітету Верховної Ради, народний депутат Данило Гетманцев у Telegram-каналі. Він звернув увагу на наслідки краху кількох великих банківських установ США та Швейцарії на початку березня.

"Непевність у стійкості інших банків (особливо середніх та малих у США), очікування більш жорстких умов кредитування (а отже й уповільнення економік), а також висока активність центральних банків різних держав світу в частині закупівлі золота у свої резерви – нині роблять йому висхідну траєкторію", – зауважив нардеп.

На думку експертів, щоб виникла ціна на рівні 2 300 доларів, ситуація вимагає відповідних передумов. Серед них – подальші проблеми в банківських установах великих світових економік і падіння на ринках акцій або облігацій. Найкраще – обидва фактори одразу. Як раніше прогнозував генеральний директор Wheaton Precious Metals Ренді Смоллвуд, не виключено, що за таких умов стрибок ціни металу можливий до показника 2 500 доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому українцям потрібно вкладатися в золото вже зараз. Також ми повідомляли, що вартість "чорного золота" різко підскочила та розповідали, яку гру веде країна-агресор.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.