Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новинка від уряду: хто може одночасно оформити паспорт та код

У Кабміні розповіли, що на підлітка можна оформити відразу ідентифікаційний код та паспорт громадянина України

Фото: ДП Документ. Колаж: Pro Гроші

Підлітки одночасно можуть оформити паспорт і код

Фото: ДП Документ. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть одночасно оформити паспорт та номер платника податків. Послугою можуть скористатися підлітки, що вперше оформлюють ці документи та мають зареєстроване місце проживання.

Про це повідомляє Уряд online.

"Під час оформлення паспорта громадянина України вперше підлітки можуть оформити та номер платника податків в Державній міграційній службі. Головна умова – дитина має зареєстроване місце проживання", – йдеться в повідомленні.

Як отримати послугу:

  • зібрати необхідні документи;
  • звернутися для оформлення паспорта до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта за місцем звернення особи.

Для оформлення паспорта особа подає:

  • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження;
  • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для особи, яка постійно проживає за кордоном);
  • документ, що посвідчує особу законного представника/уповноваженої особи.

Українцям також нагадали, що паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

Чи зникнуть в Україні паспорти-книжечки

Раніше фахівець адвокатського об'єднання AS Legal Владислав Фірсов у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що паспорти старого зразка мали зникнути в Україні ще у 2018 році, коли неможливо було б оформити паспорт-книжечку, а ті паспорти, які втрачали свою силу (через зношеність або досягнення особою певного віку), мали замінятися на ID-карти.

Проте втілити в життя такий задум не вдалося і відповідні рішення були оскарженні в судовому порядку. Річ у тім, що відмова особі у видачі паспорта-книжки порушує цілий пласт прав людини, зокрема право на відмову від збору, зберігання та обробки її персональних даних.

"Таким чином, як би надалі не змінювалось законодавство, Україна вже має прецедент від судової гілки влади щодо неможливості тотальної "ID-зації" громадян", – зазначив адвокат.

Відповідно, будь-яке законодавство з приводу заборони видавати паспорти-книжки надалі може бути оскаржено на підставі обмеження конституційних прав українців.

Більше про повну диджиталізацію в Україні читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, хто з українців не повинен платити гроші за оформлення внутрішнього або закордонного паспорта. Також ми писали, що в Україні планують оновити правила видачі паспортів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.