Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На учасників бойових дій і ветеранів чекають важливі зміни – до чого готуватися

Для учасників бойових дій та ветеранів розробляють програми працевлаштування після війни

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В уряді розробляють програми працевлаштування військових після війни

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні значно збільшилася кількість учасників бойових дій та ветеранів внаслідок початку повномасштабної війни. Після її завершення чимало громадян повернуться до цивільного життя та шукатимуть роботу.

Про це пише пресслужба Міністерства економіки.

Щоб допомогти військовим і ветеранам надалі м’яко інтегруватися в мирне життя, уряд розробляє кілька програм, які допоможуть людям працевлаштуватися та отримати економічну свободу. Йдеться про розширення співпраці з підприємствами, навчання для підвищення кваліфікації та ін.

Як уточнили в Мінекономіки, варто вже зараз думати над затребуваністю УБД і ветеранів на ринку праці. "Один з пріоритетів – забезпечити інтеграцію в підприємництво, адже після закінчення війни близько мільйона військових повернуться до цивільного життя", – прокоментувала заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Тож уряд напрацьовує шляхи реалізації в трьох напрямках, а саме:

  • розвиток ветеранського підприємництва;
  • сприяння працевлаштуванню найманим працівникам;
  • запуск програм перенавчання.

Що стосується останнього пункту, то представники бізнесу хоч і підтримують ідею про взяття на роботу більшої кількості військових, але зауважують нестачу кваліфікованих кадрів, що тільки посилиться за час війни. Тож пропагують організацію програм перенавчання для службовців.

Також в рамках діяльності передбачається модернізація існуючих програм, як от збільшення компенсації роботодавцям за працевлаштування УБД та осіб з інвалідністю, що виникла внаслідок війни. Кошти відшкодовуватимуть на покриття частини ЄСВ і витрат на заробітну плату. До всього, в уряді говорять про можливі виплати підприємствам на облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю.

Пільги для учасників бойових дій

Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" регулює питання фінансової допомоги учасникам бойових дій. До переліку пільг входять медичне обслуговування, забезпечення житлом і коштами на покриття потреб. Загалом йдеться про таку підтримку:

  • знижка 75% на плату за користування житлом;
  • знижка 75% на комунальні послуги;
  • відсутність черговості в питанні забезпечення житловою площею для осіб, яким потрібно покращення умов;
  • відсутність черговості для ремонту будинків і квартир;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
  • позика на будівництво чи ремонт нерухомості з умовою погашення за 10 років (відлік починається через п’ять років після закінчення робіт);
  • першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів і товариств.

Також військові, які отримали поранення чи каліцтво при виконанні бойового завдання, мають позачергове право на оселю. Їх мають поставити на відповідний облік і надати квартиру впродовж двох років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї беруть кредити на військовополонених, і розповідав, як ошукують людей. Також ми повідомляли, як військовим отримати звільнення від сплати відсотків та штрафів за кредити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.