Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила військового обліку: як тепер мобілізують безробітних

Розповідаємо, як нові правила військового обліку спростили процедуру мобілізації безробітних громадян

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як ведуть військовий облік безробітних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На початку 2023 року в Україні змінилися правила ведення військового обліку, згідно із якими, значно спрощено процедуру обліку та мобілізації безробітних та внутрішньо переміщених осіб.

Про це йдеться у постанові №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

Військовий облік безробітних та ВПО

Тепер територіальним центрам комплектування (ТЦК) стало значно простіше ставити на військовий облік безробітних призовників та проводити серед них мобілізацію. Згідно із новими правилами, ТЦК мають надавати військовим повний список осіб чоловічої статі, які зареєстровані у них як безробітні.

Після отримання запиту відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, міські, районні, міськрайонні центри зайнятості та філії регіональних центрів зайнятості протягом семи днів мають надати інформацію про реєстрацію безробітних.

Щодо військового обліку ВПО, то його також спростили. Після ухвалення відповідної постанови, місцева влада зобов'язана контролювати усіх внутрішньо переміщених осіб, які стають на військовий облік. Якщо ВПО не стали на облік за новим місцем проживання, то вони не отримуватимуть фінансову допомогу від держави.

Нові правила бронювання працівників підприємств

Відповідно до постанови уряду №76 від 27 січня, встановлено нову квоту для бронювання працівників підприємств від мобілізації. Якщо раніше підприємство могло забронювати лише 40% чоловіків, то тепер ця частка виросла до 50%.

Водночас постановою передбачено, що у разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовослужбовців, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50%.

До підприємств, установ та організацій паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), перелік яких затверджується Міненерго, не застосовується обмеження кількості військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню.

Уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв, вказаних у постанові Кабміну:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.
  • Підприємства мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА "з урахуванням потреб громад".
  • Підприємство не має заборгованості з ЄСВ.
  • Розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої зарплати по регіону.
  • Підприємство є резидентом "Дія.City". Це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. Він почав діяти у лютому 2022-го.

Раніше ми розповідали, чому призовникам вручають повістки на вулиці та блокпостах. Також ми писали, чи можуть затримати людину за відмову від повістки. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.