Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Немає світла – немає роботи: чи платять працівникам зарплату під час простою

Розповідаємо, чи будуть виплачувати зарплату працівникам на підприємствах, де виникають простої

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи будуть виплачувати співробітникам підприємств зарплату під час простою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через регулярне відключення електроенергії в Україні на деяких підприємствах виникають простої, у працівників з'являються незаплановані вихідні, однак їх турбують виплати зарплати під час таких вимушених перерв.

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін у своєму інтерв'ю розповів, чи буде виплачуватись зарплата на підприємствах під час простою.

Робота без світла

Персонал підприємств, на яких утворюється простій через відключення електроенергії, не повинен фінансово страждати, тому що такі вимушені перерви утворюються не з вини працівників. Всі збитки від простою під час відключення світла або повітряної тривоги, зазнає виключно роботодавець.

Оплата праці в таких умовах має здійснюватися, виходячи із середнього заробітку, тому що це — форс-мажор. Якщо роботодавець не готовий оплачувати простій, то він має забезпечити працівників засобами для віддаленої роботи – акумуляторами, генераторами, ноутбуками з батареями тощо. Цей момент має бути зазначений у трудовому договорі.

Відключення електроенергії

Через масовані російські ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру України, деякі об'єкти вийшли з ладу, тому українців закликають максимально знизити споживання електроенергії, особливо в пікові години з 6.00 до 11.00, а також з 17.00 до 23.00. Власникам бізнесу рекомендують обмежити використання зовнішнього освітлення.

У багатьох регіонах країни запровадили графіки стабілізаційних та аварійних відключень електроенергії. Це необхідно для того, щоб не перенавантажувати електромережі та якомога швидше стабілізувати роботу енергетичних об'єктів.

Регіони, які будуть без світла 9 листопада

У середу, 9 листопада, графіки стабілізаційних відключень будуть діяти у багатьох регіонах країни, а саме:

  • Київ;
  • Київська область;
  • Чернігівська область;
  • Черкаська область;
  • Житомирська область;
  • Сумська область;
  • Харківська область;
  • Полтавська область;
  • Запорізька область;
  • Дніпропетровська область;
  • Кіровоградська область.

Раніше ми розповідали, чи реальна загроза евакуації мешканців Києва. Також ми писали, які існують міфи про відключення світла. Більше про відключення електроенергії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.