Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпека від генераторів є навіть на вулиці! Як не отруїтися чадним газом

Якщо ви відчуваєте перші симптоми отруєння, необхідно вимкнути всі прилади, крім електричних

Колаж: Pro Гроші

Чадний газ виділяється і під час використання генераторів

Колаж: Pro Гроші

З початку опалювального сезону в Україні трапилися сотні випадків отруєння чадним газом. Він може виділятися під час використання пічного опалення, індивідуальних котлів та генераторів.

Розповідаємо, як убезпечити себе від отруєння.

Статистика

За даними Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), за листопад 368 людей отруїлися чадним газом, і 92 з отруєних – це діти. 20 українців померли.

Лише за перший тиждень грудня 97 людей отруїлися, 25 із них діти. Кількість летальних випадків – 14.

Перевіряйте обладнання

Котли можуть ламатися через відключення світла. Тож варто регулярно перевіряти котли, викликати майстра для перевірки перед опалювальним сезоном або навіть протягом сезону, якщо є бодай якісь підозри.

Перевіряйте й пічне опалення, чи не пропускають груби й печі чад. Можна встановити датчики чадного газу, які працюють на акумуляторах. Він буде немов будильник. Навіть якщо ви заснули у цей час, він подаватиме гучні сигнали й розбудить вас.

Чадний газ виділяється і під час використання генераторів. Саме тому їх наполегливо закликають ставити лише на вулиці й далі від вікон. Адже через них можуть проникати випари. В Україні нещодавно був реальний випадок, коли родина отруїлася випарами від генератора, який стояв на вулиці, але близько під вікном.

У приміщенні, у підвалах, у цокольних приміщеннях і тим паче на балконах ставити їх також категорично заборонено.

Симптоми отруєння чадним газом:

  • головний біль;
  • нудота;
  • прискорене дихання;
  • слабкість, відчуття втоми;
  • запаморочення;
  • сплутаність свідомості.

Якщо ви відчуваєте перші симптоми отруєння, необхідно вимкнути всі прилади, крім електричних. Відкрити вікна та провітрити приміщення. Також треба викликати аварійну газову службу за номером 104.

Треба викликати й швидку допомогу за номером 103. Поки "швидка" їхатиме, потерпілому потрібно надати домедичну допомогу – винести його на свіже повітря, покласти на поверхню, а під головою розмістити подушку. Також треба розстебнути комір і пояс.

Раніше ми пояснювали, скільки коштує кіловат-година виробленої генератором електроенергії. Також ми пояснювали, як під'єднати генератор і не влаштувати пожежу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.