Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк презентував нову монету з біблійською символікою – як вона виглядає

Зображення на монеті символічно вказує на боротьбу зі злом, яку наразі ведуть українці

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив нову монету тиражем 5000 штук

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

14 грудня Національний банк України випустив срібну монету номіналом у 10 грн під назвою "Архістратиг Михаїл". Вона присвячена найшанованішому біблійному персонажу, який символізує боротьбу з силами зла.

Деталі повідомляє пресслужба НБУ.

Як вказано в офіційному описі, монету випустили тиражем 5 000 екземплярів. На аверсі зображено малий Державний герб України, напис "Національний банк України 2022", номінал, графічний символ гривні. У центрі – восьмикутне дзеркальне тло. По колу аверсу зображено стилізований лавровий вінок.

На реверсі монети у центрі викарбувано зображення Архистратига Михаїла, що виконано локальною позолотою. По колу розміщено напис: "За нас і душі приведених, і сила Архістратига Михаїла". Це рядки з поеми Тараса Шевченка "Гайдамаки". Національний банк обрав саме цього біблійного персонажа, якого у головній книзі іменують архистратигом-головнокомандувачем, бо архангел символізує боротьбу зі злом, захист віри, справедливість і добро.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Срібна монета "Архістратиг Михаїл"

Фото: НБУ

Срібна монета "Архістратиг Михаїл"

Фото: НБУ

Його вважають покровителем воїнів ще з великокнязівських часів, а сьогодні можна побачити зображення Михаїла не тільки у назвах церковних споруд, але й у геральдиці – на гербах Києва чи в атрибутиці українських десантників. Оскільки архангел є символом мужності, безстрашності та перемоги над дияволом, його завжди зображають у короні, з мечем і щитом, у військовому вбранні, що говорить про тріумф над силами зла.

Художниками монети є Володимир Таран, Олександр Харук і Сергій Харук. Маса дорогоцінного металу становить 31,1 г, гурт має гладку структуру із заглибленим написом.

Інші пам'ятні монети НБУ

Наприкінці листопада Національний банк в обіг увів набір з трьох пам'ятних монет – "Наш герб", "Наш стяг", "Наш гімн". Він присвячений головним державним атрибутам і символам України. Набір об’єднує різні національні ідеї – власної ідентичності, боротьби за незалежність і безперервність історичного розвитку українського народу. Монети мають номінал 5 грн, оздоблені кольоровим друком та випущені тиражем 35 000 штук у сувенірному пакуванні.

6 грудня колекція НБУ поповнилася новими екземплярами, а саме медалями, що присвячені містам-героям Київщини – Бучі, Гостомелі та Ірпеню. На аверсі зображено стилізовану композицію з карт вказаних населених пунктів, а реверс фіксує малюнок дівчинки на гойдалках – символ безперервності життя.

21 листопада Національний банк випустив першу пам'ятну медаль із цієї серії "Херсон – місто героїв". Дизайн відтворює пейзажі довоєнного міста – гарного, гармонійного, що надихає до життя, сплітаючи історичні події весни 2022 року, коли городяни сміливо і самовіддано протестували проти вторгнення російських окупантів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ презентував монети з "Державними символами України". Також ми повідомляли, що НБУ ввів в обіг нові пам'ятні монети, присвячені коту та університету.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.